Без назви4567 Спека – це виклик для здорового організму, а що робити людям, які мають серцево-судинні захворювання. Тож як вберегтися від негативних наслідків аномальної спеки?

Як працює центр терморегуляції організму?

- Щоб усвідомити, які процеси щодня відбуваються у нашому організмі, спочатку – коротке пояснення.

– Ви звертали увагу, що немовлята дуже швидко змерзають, коли холодно і перегріваються на сонці? Чому? Бо новонароджений організм має не стійку терморегуляцію. У дорослої людини, як правило,  центр терморегуляції, який знаходиться в головному мозку, працює більш досконало. Тобто наш організм самостійно нагріває температуру до 36,6 градусів і, коли жарко, сам себе охолоджує. За рахунок чого він це робить? За рахунок рідини. Тож рідина, потрапляючи до організму у достатній кількості, дозволяє безперебійно працювати нашому внутрішньому кондиціонеру.

Як звести до мінімуму ризик перегрівання?

- Пити достатню кількість води.  Надлишок тепла організм віддає за допомогою рідини. Як саме? Трьома способами: з потом, сечею та за рахунок дихання. І тут варто наголосити про ризики людей з хворобами серця. Якщо у здоровому організмі рідина безперешкодно трансформується та виводить надлишок тепла з організму, то пацієнти з серцевою патологією не завжди можуть собі це дозволити.

Пацієнти з серцевою патологією – в зоні ризику?

- Під час спеки за добу людина має випивати до трьох літрів води. Втім це складно зробити людям з серцевою недостатністю, наприклад, гіпертонією, порушенням ритму.  Хворе серце не справляється з навантаженням та не в змозі перекачати потрібну кількість рідини. Тож ризик перегріву, теплового удару виростає в рази як за рахунок підвищення в’язкості крові, так і за рахунок того, що особи  з патологіями серця не можуть вживати достатню кількість рідини для нормальної терморегуляції.

Що робити?

- Носити виключно натуральний одяг, щоб тканина вбирала піт. Носити головний убір. Максимальна поверхня тіла має контактувати з повітрям, якщо ми говоримо про затінок чи приміщення. Ніяких носків та закритого взуття.

- Не перебувати під прямим сонячним промінням. Мінімізувати перебування під сонцем з 12 до 16 години.

- Користуватися кондиціонером, адже коли немає адекватної температури нижче 20 градусів ввечері, організму людини, особливо пацієнтам з хворобами серця – досить критично. Перебування у квартирах без кондиціонування має негативні наслідки, адже по суті людина перебуває у розпеченій цегляний печі.

- Уникати різких перепадів температури. Якщо на вулиці – 36 градусів, то у охолодженому приміщенні має бути - 23-24 градуси. Це дасть змогу уникнути гаймориту, синуситу, бронхіту.

- Не забувати приймати ліки, призначені лікарем, для розрідження крові, від тиску, бо саме в період спеки особи із захворюваннями серця мають більший ризик інфаркту чи інсульту.

- За рахунок спеки можуть розширюватися судини і знижуватися тиск, тож потрібно контролювати тиск та в залежності від показників тиску корегувати дозу ліків, але ні в якому разі самостійно не відміняти прийом ліків, а звернутися за консультацією до лікаря.

- При виникненні перших симптомів теплового удару – нудоти, блювоти, головного болю, підвищення температури тіла, людину помістити у прохолодну кімнату, припідняти голову та ноги, можна покласти лід на центральні магістральні судини: пахвинні ділянки, шию, змочити волосся та обличчя. Якщо симптоми не минають, варто звернутися до лікаря.

Варто наголосити, що тепловий удар – набряк головного мозку проявляється не відразу, а через певний час. Тож якщо ми спостерігаємо сплутаність свідомості, головний біль, нудоту, блювоту, яка не проходить після надання першої допомоги, то варто звернутися до лікарні, адже такий стан загрожує життю людини. Будьте здорові, бережіть себе та вчасно звертайтеся за медичною допомогою.

Анна Кулик, завідувачка кардіоревматологічного відділення 

Черкаської обласної лікарні

*Допис на сайті Черкаської обласної лікарні

реклама

Коментарі  

 
0 #1 Для пенсіонерів це просто 20.07.2024 10:17
Треба перезимувати літо на півночі Швеції.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100