Як і обіцяв, поділюсь враженнями про нараду по реформуванню, чи то по планах реформування медицини на Черкащині. Перше враження, що повернувся в історію. Кількість екс-начальників обласного управління і екс-заступників, напевне, максимально можлива. Із усіх керівників за останніх 25 років не хватає лише Кувіти. Досвід представлено максимально. Ну а далі про мої висновки, бо позитивним було те, що дискусія дозволялась і, сподіваюсь, сприймалась.

Перше: заходи які озвучувались як план дій абсолютно не узгоджувались із планами адміністративно-територіальної реформи. Тому навіть як середньостроковий план навряд чи довго протримається.

Друге: неможливо допускати шарахання із сторони в сторону. Спочатку під одну реформу в районах створили центри сімейних лікарів, самостійні юридичні особи, а тепер як варіант руху пропонується приєднання цих центрів назад до поліклінік в районах. Ніщо так не дискредитує реформи, як зруйновані попередні на пів дорозі. Навпаки, як свідчить досвід Черкас, відокремлення поліклінік від стаціонарів лікарень дає новий поштовх амбулаторно-поліклінічній службі, яка має власний кошторис, власні капітальні видатки, власне господарювання із іншими суб’єктами ринку. Цим досвідом можливо скористатись.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Систему охорони здоров'я аналізуватимуть на Черкащині

Третє: цим досвідом необхідно скористатись, коли планується створення через назавантаженість відділень в ЦРЛ міжрегіональних спеціалізованих відділень на базі однієї із трьох-чотирьох районних лікарень. Відокремленні самостійні поліклініки на рівні району дозволять зберегти амбулаторно -поліклінічну допомогу для населення повноцінною, з вузькими спеціалістами, чого не має в центрах сімейної медицини. Отут то лікарні, стаціонари і повинні проявити себе як автономні медичні заклади,здатні варіювати штатами і видами медичної допомоги відповідно до потреби. І продавати свої медичні послуги громадам за бюджетні кошти за угодами.

Четверте: створення мережі перинатальних центрів другого і третього рівнів просто вимагає нової концепції акушерсько-гінекологічної допомоги. Для мене є незрозумілою структура, коли в обласному центрі в обласній лікарні відкриють перинатальний центр третинного рівня, збережуть відділення екстра генітальної патології, через 10 км міський пологовий будинок як перинатальний центр другого рівня, ще через 10км центр другого рівня в Червоній Слободі.

П’яте: не визначена ані одним словом перспектива стоматологічної служби.

Шосте: пора припинити спекуляції із рівнем забезпечення ліжками на 10 тисяч населення . Або автономність закладів і ліжка по потребі, вірніше по попиту. Або новий норматив. Рівний, бо для обласних закладів це 80 на 10 тис населення,а для міських і районних -50. Деякі райони уже мають і 45.Звідси і незрозумілі нормативи по рівню госпіталізації - середній рівень по області на 100 мешканців 24, а по містах і районах 18 на 100 мешканців. Це означає що десь є рівень і 30.

Сьоме: чітке розмежування рівнів, чіткі нормативи і стандарти всіх видів допомоги. Не можна на рівні ЦРЛ робити реконструктивну пластику стравоходу. Але не можна і на рівні хірургії обласної лікарні проводити банальні апендектомії, не той рівень і по вартості затрат і по кваліфікації. Якщо для того щоб зберегти ліжка, то це не аргумент. Але найголовніше не це, найголовніша теза, що не можна збудувати Європу в окремому селі, бо це буде диво, а не закономірність. Систему слід міняти в державі, комплексно, за зміненими законами, одномоментно, бо пілотні регіони з недобудованими реформами не будуть знати куди бігти, з гарантованим усвідомленням невідворотності змін, з чітким баченням кінцевого результату в одному мізковому центрі і командою людей, які свідомі того, що вони роблять.

Ось такі мої висновки.

Олег Стадник, директор департаменту охорони здоров'я

та соціальної політики Черкаського міськвиконкому

* передрук зі сторінки з "Фейсбуку".

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
0 #18 незнайка 19.06.2015 17:28
там где медреформа проведена-продолжительнос ть жизни больше
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #17 Бітіє і только бітіє 17.06.2015 16:57
За словами Олега Стадника, минулого року в чотири поліклініки за бюджетні кошти були закуплені й передані апарати УЗД, тож якщо хтось буде на цьому заробляти, вимагаючи гроші для себе за вартість цієї процедури, відповідно, й відповідатиме за це – починаючи від дисциплінарного стягнення і закінчуючи передачею до рук правоохоронців.

- Мені громадськість підказала, що є такі діячі-медики, які то під приводом придбання то гелю, то чогось іншого, намагаються заробити грошей, - сказав Олег Стадник.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #16 Бітіє і только бітіє 17.06.2015 16:56
Наша людина проходила обстеження в лікувальному закладі. Їй сказали заплатити за послугу. За що заплатити? Покажіть документ, яким буде аргументовано оплату. Нам документ не показали, а сказали, що треба платить благодійний внесок. Враховуючи, що благодійний внесок – це не оплата за щось, і незрозуміло на який рахунок ідуть ці гроші, а я цей внесок хочу - плачу, а хочу – не плачу, – говорить Володимир Литвин.http://vechirka.net/social/item/2966-samooboronivtsi -nahadaly-medykam-cherkas-shcho-v-nas-medytsyna-bezkoshtovna
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #15 Психитеатр 14.06.2015 22:13
Медреформы- золотая жила !!! Попередники попередников автомобили закупали сверхценные), попередники- разгоняли автомобили по разным частям города ,последовники -продадут машины на брухт. ЗАСТРА-хуют население от болячек на сто лет вперед,до первой экспедиции на Марс)))
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #14 незнайка 14.06.2015 11:08
псысиатыческому пилюлькыну МЕДРЕФОРМА-КАК ДЫМУ В НОС ПЛЮС потеря доходов от реализации медпрепаратов
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #13 незнайка 14.06.2015 08:39
возили же раньше биологические отходы из городских больниц в Ч Слобидскую яму засыпать хлоркой и не нужны были деньги на содержание муфельной печи РАНЧЯ БУЛО ЛЮЧЧЯ Не надо было и людей сокращать вымогали бы потихоньку на благотворительн ую помощь-почет и уважение от начальства а там глядишь и премия за нужные результаты анализов в случае назначения инвалиднсти
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #12 Шарахаємся по новому! 13.06.2015 15:59
З боку в бік!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #11 незнайка 13.06.2015 14:23
тут и думать нечего РАНЧЯ БУЛО ЛЮЧЧЯ
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #10 баба -поветуха 13.06.2015 14:06
Рехформы придумуют яйцеголовые у Киёве )) ,кожну пятилетку новый яйцых появляется и придумует,...придумует... шо в его сложно скроеную голову придет...мысля... как умучить...ой! --уличить....ой улечить ! всех черкаских хромых, кривых и увечных...каким Знахарем ))
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #9 незнайка 12.06.2015 10:46
выбачтэ-КРЕМАТОРИЙ
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100