Мені не подобається, що поширену фразу «Хто не пам'ятає свого минулого, той не зможе побудувати майбутнього», сьогодні використовують усі, кому не лінь, і здебільшого для власного піару.

Зробив щось незначне, але сказав ці глибокі слова і вже ти – герой дня. Насправді ж, аби в Україні дійсно жили за таким принципом, вона вже давно була б однією з провідних країн Європи. Мені більше імпонує інший вислів: «Перед минулим схили голову, перед майбутнім засукай рукава». Пам'ять про пращурів не потребує пафосних слів: вона повинна жити в душі кожної людини. А берегти її треба щоденними вчинками. Не хочеться говорити про тих вандалів, які цинічно руйнують задля розваги могили. Той, хто бере такий гріх на душу, обов'язково буде покараний. Якщо не державним, то вищим судом. А от про те, що кожній людині треба дбати не тільки про місце останнього спочинку, а й про територію навколо нього, перед поминальними днями згадати варто. Бо, як буває, – прибрали надгробки на могилах близьких людей, а сміття винесли до чужих пам'ятників. І виростають таким чином стихійні сміттєзвалища біля них.

У Золотоноші п'ять кладовищ. Ось уже три роки поспіль за місяць перед поминками місцеві комунальники займаються їхнім упорядкуванням. Ремонтують під‘їзні дороги, ритуальні майданчики, вивозять сміття, формують кущові насадження. Щоб порядок на цвинтарях зберігався протягом року, міська рада взяла це питання на особливий контроль. І тепер комунальні служби за благоустроєм цих святих місць дбатимуть не тільки перед поминальними днями, а завжди.

Ритуальна культура в нашій державі знаходиться, на жаль, ще на дуже низькому рівні. Думаю, що прийшов той час, коли її необхідно включити в низку найголовніших питань повістки денної кожної міської, обласної, районної чи сільської ради. Це повинно стати першим вагомим кроком до справжнього європейського розвитку. Переконаний, що пропозиція духовенства відмовитися від установлення на могилах пластикових квітів, дуже доречна.

Віталій Войцехівський, міський голова Золотоноші

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100