6767 Чому настільки гостро стояло останні дні питання про можливе відключення в Черкасах гарячого водопостачання? Давайте по порядку. Все було гаразд до 1 січня 2021 року. А от з початку року, хоч ціна газу піднялася, та уряд вирішив не піднімати тарифи. І тому був укладений документ – це меморандум між Мінрегіоном, мерами міст і НАК «Нафтогаз України», де йшлося, що міські голови і НКРЕКП не піднімають тарифи, «Нафтогаз» продає газ за цінами, які він озвучує, а держава бере паузу і потім зобов’язується вирішити питання. А питання потрібно було вирішувати, бо з’явилися борги, зокрема, по нашому підприємству в районі 170 мільйонів…

При цьому про зростання тарифів, а ріст мав би за нинішніх умов складати 45%, влада не хотіла говорити.

Звідки борги? Зрозумійте, адже є різниця між газом, який ми купуємо з нового року, як підприємство. І між тою ціною, яку платить населення. Плюс до всього, населення стало менше платити. Держава так і не передбачила компенсацію цієї різниці вартості газу. І борг у нас з’явився з об’єктивних причин.

Коли прийшла весна, не лише закінчилася дія згаданого меморандуму, а й закінчилася дія правил спеціального використання газу для населення, – це умови, за якими «Нафтогаз» продавав газ за спеціальними цінами для виробництва комунального тепла. Умова правил була така, що газ давався, якщо за нього йшов розрахунок 90% і вище. Всі чудово розуміли, що при такій ситуації забезпечити стовідсоткові розрахунки за газ було неможливо. І «Нафтогаз» з середини минулого року почав стягувати борги через суд, стягуючи ще штрафи і пені, а це від 40 до 60% на суму заборгованості. При чому, «Нафтогаз» застосовує до нас санкції (які ми не визнаємо), а ми не можемо до людей застосовувати штрафні санкції у зв’язку з коронавірусом. Є ж закон, що забороняє нараховувати штрафи і пені через пандемію.

В підсумку нас повідомили в «Нафтогазі», що коли ми не розрахуємося до 1 травня, припинеться газопостачання.

Я вступив в переговорний процес. А нас інформують, що все буде добре, якщо ми визнаємо штрафи і пені по боргах. Це, щоб ви розуміли, до 14 мільйонів треба додавати 9 мільйонів. А цих грошей немає ні в тарифі, ніде. Що ж робиться? Паралельно з цим процесом «Нафтогаз» створює компанію «Нафтогаз Тепло» і втягує в цю компанію компанії, які не можуть заплатити за газ.

У цей час, коли я звернувся за підтримкою до міської влади, то отримав рішучу відповідь: у людей має бути за будь-яких умов гаряча вода! З іншого боку, мені чітко дали зрозуміти спецоргани: коли наше підприємство залишить гарячу воду людям, увімкнувши несанкціонований газ, то буде нанесена шкода підприємству. Звісно, я не можу допустити несанкціонований відбір газу, бо тоді Черкаси перетворяться у Смілу, ви ж пам’ятаєте ті часи, коли в Смілі не було опалення і влада самостійно приймала рішення вмикати поставку газу? З іншого боку я маю виконати доручення міського голови і дати гарячу воду людям.

Загалом, проблема стосується не лише черкащан, а й тих інших міст, де збережене гаряч водопостачання. Справа в тім, якщо припинити гаряче водопостачання на певний період, то восени не факт, що зможемо його включити по тій причині, що без води труби гарячого водопостачання згниють, бо вони не нові. Таким чином гаряче водопостачання втратили Дніпро, Одеса.

Щоб вийти з положення, довелося штурмувати Мінрегіон, вийшов на селектор. Мене підтримали директори інших подібних теплопостачальних компаній України. Піднялася хвилю. До слова, завдяки меру, ця хвиля була піднята серед міських голів, а з боку голови ОДА – серед голів ОДА по областях. Тобто проблему підняли на найвищому державному рівні. Можливо, це стало тою крапкою, яка призвела до відставку голови правління НАК «Нафтогаз Україна» Андрія Коболєва.

А в цей час вже й спілка працівників ЖКГ вже готова була пікетувати Кабмін. Гроші на штраф за порушення карантинних вимог центральний комітет профспілки обіцяв оплатити…

Більше того, керівництво профспілки звернулося і до голови ВРУ. Врешті сьогодні нам вдалося підписати з НАК «Нафтогаз» договір на поставку газу. І з 1 травня черкащани мають продовжувати отримувати гарячу воду. Водночас, драконівських мір по заборгованості в договорі немає, але він передбачає стопроцентну передоплату. Тому я дуже прошу людей платити за тепло, бо в нас немає можливості відстрочувати. Ми повністю заплатили за травень, це нам дало вийти на нові ринкові умови співпраці з НАК «Нафтогаз Україна». Але тепер будемо мати гарячу воду.

Павло Карась, директор КПТМ «Черкаситеплокомуненерго»

*коментар для «Прочерку».

реклама

Коментарі  

 
+7 #9 Схема 05.05.2021 09:45
Всі брешуть. На словах "піклуються про людей", а в реалії - про свої посади та кишені. Але економіку не обдуриш - безплатним буває лише сир у мишеловці. :roll: :roll: :roll: :roll:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+12 #8 марек 05.05.2021 09:38
Карась незмінний: сам штучно створює проблему, потім сам і вирішує. Чому з ТЕЦ все спокійно?? :-x
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+15 #7 Він їх не виконує 02.05.2021 12:04
Цитую Полюби бойлер:
Карась выполнение своих обязанностей подаёт как победу над несправедливост ью.

Вчора проходив вздовж КП ЧЕЛУАШ, де працює директором його братан-депутат. Так, от. Наземна труба, що подає горячу воду обідрана від теплоізоляції і втрачає тепло гріючи повітря. Ні Карась ні директор Челуаша цього не помічають. Так мало того в цю магістральну трубу врізався Челуаш і гріють якийсь сарай у автопарку і це все за гроші людей. Бо Паша свого не упустить, кожну калорію у платіжку внесе.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+11 #6 Полюби бойлер 02.05.2021 10:40
Карась выполнение своих обязанностей подаёт как победу над несправедливост ью.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+11 #5 Всі хочуть відкати 30.04.2021 23:55
Риба-карась, гра почалась!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #4 Следующий шаг 30.04.2021 10:38
Будет подаваться только горячяя вода, включающая к своей цене и цену холодной воды. Для того, чтобы получить холодную воду, все будут просто охлаждать горячую.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+20 #3 Треш 30.04.2021 09:28
Гаряча вода за такою ціною мені не потрібна. Вартість перейшла межі здорового глузду.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+25 #2 юра 30.04.2021 08:25
Тебе послухати-так це ти коболева зняв. Кому вона потрібна та гаряча вода за такими цінами? І її все одно кожне літо немає через гідравлічні випробування, які тривають до осені.Так лишній раз напомнив про себе і ... меру і губернатору :lol:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+22 #1 Зінченко 30.04.2021 06:44
зрозуміло одне- вартість гарячої води скоро знову зросте...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100