45 Не можу втриматися, щоб не написать про питання, яке не просто наболіле, воно критичне протягом не одного десятиліття, проте не вирішене і досі. Стоматологічна допомога для осіб з інвалідністю та діток з інвалідністю, коли його потрібно провести під загальною анастезією.

Одним зі страхів батьків особливих дітей, як малих так і дорослих є проблема полікувати зуби, коли в звичайний спосіб це зробити не можливо при ряді тяжких чи так званих ментальних станах: особа має гіперкінези, мимовільні рухи, не може самостійно сидіти з відкритим ротом під час лікування і т.д.

Знаєте, що роблять в таких випадках? Просто видаляють зуби, які можна будо б лікувати, бо лікування під анастезією цій категорії діток та осіб з інвалідністю з дитинства багато років є невирішеним питанням, тобто просто ніде і ніяк.

З власного досвіду можу навести приклад, коли для того, щоб полікувати зуби донечці, яка має мимовільні рухи, які нездатна контролювати, і саме ця причина унеможливлює звичний всім спосіб надання стоматологічної допомоги, мусили їхати до Харкова!!! і це при тому, що в області налічується лише діток з неврологічними захворюваннями понад 400 осіб! а особи з інвалідністю з дитинства теж потребують цієї послуги!

Спонукала знову підняти це запитання вчорашня випадкова зустріч з однією мамою особливої дівчини з тяжкою інвалідністю, яка виснажена та змарніла, протягом кількох днів не може вирішити це питання, бо рішення його відсутнє, а хворій дівчині болить і біль не питає, чому так відбувається? «Мені сказав анастазіолог (я упущу конкретизації особистості ): а навіщо вам зуби (тобто навіщо зуби хворій 25 річній дівчині!!! з тяжкою інвалідністю), вирвіть їх і все!» , - плачучи розповіла ця мама...

Дічь, якщо врахувати, що ми живемо в часи високих технологій, дічь чути сказане подібне медиком, взагалі людиною (цікаво, а навіщо йому, до прикладу, зуби?).

Це питання потрібно вирішити як на рівні області так і міста - стоматологічна допомога та лікування зубів діткам з інвалідністю та особам з інвалідністю з дитинства - не видалення, з причини відсутності такої послуги в стаціонарі, а саме лікування.

Як завжди з присутнім мені оптимізмом вірю, що цю проблему вдасться вирішити разом

Тетяна Новакова, мати доньки з інвалідністю

*допис з "Фейсбуку"

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100