реклама

реклама

За догляд доньки з інвалідністю черкащанка Тетяна Новакова від держави щомісяця отримує 34 гривні. Але соцзахист її дохід рахує, як мінімальний – 5 тисяч гривень. І тепер, за новими перерахунками, субсидія настільки мізерна, що не покриває й десятої частини витрат, пише Суспільне.


9e5f4c1ba4bb8d69

Донька черкащанки Тетяни Новакової має інвалідність з дитинства. Ходити Настя перестала у шість років. Тоді роботу довелося покинути, розповіла жінка.

"Соціальні послуги дочка отримувати не може. Сторонній догляд вона отримувать не може, бо в неї є мама. Якщо я піду на роботу, фізично просто вона не зможе жити, тому що всі її потреби в життєдіяльності, я як мама, допомагаю їй забезпечувать. На жаль, така хвороба,"– розповіла пані Тетяна.

Щомісяця родина отримує 3 550 гривень. Із них за догляд доньки – 33 гривні і 84 копійки та соціальної допомоги на неї 3 516 гривень. Раніше оплачувати платіжки допомагала їм субсидія. Але у липні грошей дали обмаль:

"По всім підрахункам, як я не рахувала, ну не могла така сума бути. У мене була одна думка, що це була просто помилка".

Тому жінка звернулася до соцзахисту, де дізналася, що якщо раніше для розрахунку допомоги брали її фактичний дохід, то з липня цього року на паперах вона "заробляє" 5 тисяч гривень:

"Наш сукупний дохід рахується, як 8 тисяч 550. А в реальності цей дохід 3 550 гривень, але ж я не маю таких грошей", – зауважила Тетяна.

До 1 липня субсидію родині Новакових призначала спеціальна комісія, – розповіла головна спеціалістка міського профільного департаменту Тетяна Лук’яненко. І дохід мами рахували, як 34 гривні. За новою постановою Міністерства соцполітики від 22 липня тепер робити цього не можуть.

"Відповідно до підпункту 2 пункту 14 нового порядку до середньомісячного сукупного доходу громадян, доходи яких були меншими, ніж рівень мінімальної заробітної плати та/або за них не сплачений єдиний соціальний внесок до розрахунку береться розмір мінімальної заробітної плати".

Інших варіантів, додає спеціалістка, Мінсоцполітики не передбачило:

"Ми ж не можемо порушувати вимоги чинного законодавства і якось порахувати іншим чином, ніж це передбачено законодавством. На жаль".

Так, у жовтні Тетяна Новакова, отримала 395 гривень субсидії. А за опалення нарахували утричі більше. А як платитиме взимку, жінка боїться уявити. Зараз економить:

"У нас батарея відключена повністю. Вона зараз холодна. І опалення включене лише в кімнаті Настуні".

Але здаватися пані Тетяна не збирається: написала звернення і в Мінсоцполітики, і до президента. Навіть ладна оголосити голодування. Тому що розуміє, якщо промовчати зараз – все рівно прийде час і потрібно буде заплатити ці комунальні послуги.

Чому Міністерство соцполітики з липня цього року по-новому рахує доходи людей, які оформлені "як доглядальники", та чи планує внести зміни до постанови – Суспільне скерувало інформаційний запит. Що відповіли, розповімо згодом.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+8 #2 Зінченко 18.11.2020 09:10
от вам і європейське ставлення до інвалідів...а то набудували пандусів щоб замилити очі Єропі і вважають що захистили людей-інвалідів... подивіться хоча б як це робиться в Німеччині чи Італії.................
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+13 #1 Перехожий 18.11.2020 06:06
"Пакращення" Ідіоти в Мінсоцполітики не уявляють, що люди можуть жити на доходи менші ніж мінімальна зарплата.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100