реклама

232x157-images-news-072023-d6c5943e746d4118199223136778df9d В НСЖУ презентували книгу документалістики «Україна: пекельний 22-й. Народний щоденник»

7 червня в залі Національної спілки журналістів України відбулася презентація книги документалістики «Україна: пекельний 22-й. Народний щоденник», організована спільними зусиллями Київського прес-клубу та НСЖУ.

На цьому важливому медійному заході в якості запрошених учасників були присутні студенти-правники Фахового коледжу ЗВО «МНТУ».

Це – книга-розповідь, книга-сповідь, документ, що відтворює події трагічного для України 2022 року, починаючи від 24 лютого. Саме цього дня російська федерація почала повномасштабне військове вторгнення та агресію. російська регулярна армія підступно перетнула державний кордон незалежної, суверенної України. Біда прийшла на нашу українську землю.

Послухати авторів цієї історично важливої праці журналістку, поетесу, лауреатку всеукраїнських літературних премій Юлію Бережко-Камінську та Аллу Багірову — журналістку, історика, членкиню НСЖУ, керівницю медіа-центру «Територія реформ» ГО «Київський прес-клуб» зібралися знані представники української медійної спільноти, науковці, письменники, волонтери, медики, видавці.

Про ці злощасні дні 2022 року студентська молодь змогла довідатись безпосередньо від авторів та присутніх, чиї матеріали ввійшли до книги.

Майбутні правники почули перші враження про це видання від учасників презентації.

Своїми думками відверто поділились Ігор Степурін, виконавчий директор Асоціації книговидавців і розповсюджувачів, Микола Гриценко, заступник голови Національної спілки письменників України, Олександр Козинець, письменник, Ольга Куліш, секретар Національної спілки журналістів України, начальниця Управління інформаційної політики Державного комітету телебачення і радіомовлення України, Євгеній Сосновський, фотограф з Маріуполя, якому вдалося вивезти безцінні фотодокази злочинів російських військових. А також Наталія Калініченко, головна редакторка газети «Білопільщина» (м. Білопілля Сумської області), Вікторія Крамаренко, волонтерка, парамедикиня Першого добровольчого мобільного шпиталю ім. Миколи Пирогова, Євдокія Макаренко, письменниця, Майя Нагорняк, доцент інституту журналістики КНУ ім. Тараса Шевченка, Галина Коляда і Валентина Возна психологині, що надавали необхідну допомогу постраждалим та Ірина Тарадименко, бібліотекарка з Херсонщини.

448320478_25754527007524241_3253383140276972573_n

Відвертими, щемними і вражаючими були розповіді авторів народного щоденника про його народження від ідеї до видавництва.

Алла Багірова, в своєму презентаційному виступі говорила про те, що ця книга дійсно народна. Зі сторінок видання промовисто свідчать голоси очевидців. Це документ, який уже не приховати, не викреслити, не забути.

Пані Алла і пані Юлія як автори видання, окрім суто авторських матеріалів до книги додали людські емоції, виплеснуті на сторінках живі думки, історії, щоденники українців з усіх куточків нашої держави, що були написані в перші дні, тижні, місяці від 24 лютого 2022 року.

Юлія Бережко-Камінська розповіла про те, що після двох тижнів перебування під обстрілами в окупованій Бучі їй з дітьми вдалося виїхати і вона почала шукати можливості: чим може бути корисною своїй державі. Окрім іншого, звісно, служити Словом! І так почався збір матеріалів, які й підштовхнули до задуму створити книгу.

В книгу документалістики «Україна: пекельний 22-й. Народний щоденник» ввійшли не просто історії – свідчення, що є прямими беззаперечними звинуваченнями російським катам від українського народу. Кожен голос, кожне слово важливі.

До неї увійшли тексти, нотатки, думки, фотоматеріали запрошених на захід . Адже війна обпалила своїм крилом всіх і кожного з нас. І це видання є серйозним письмовим свідченням, фактажем для справедливої відплати злочинцям. А вона обов’язково наздожене їх. В цьому не має жодного сумніву.

Як і не має сумніву в Перемозі України!

З повагою,

Членкиня НСЖУ Світлана Келип

*допис з ФБ

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100