11813311_1655249428053384_327932583768330656_n Депутат облради обурився традиційним виступам активіста на сесії.

У жовтні виповнюється чотири роки від початку каденції першого складу постреволюційної обласної ради. За цей час багато чого змінилося в країні, але рада, на жаль, так і не стала справжнім органом, що представляє спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ і міст Черкащанини. Та й самі депутати, схоже перестали бути головними дійовими особами у сесійній залі. Візитною карточкою нинішнього складу ради стали чисельні громадські активісти, які мало не щосесії по ділу, а то й просто заради чергової картинки у своєму Фейсбук задають тон черговим та позачерговим пленарним засіданням.

Слід зазначити, усі чотири роки депутати терпляче ставилися до «ходоків» та їхніх вимог. Іноді давалася взнаки депутатська принциповість але це, як правило, закінчувалося блокуванням трибуни, системи голосування «Рада» та навіть блокуванням самих депутатів, як це було у квітні 17-го року. Тоді, змушуючи ухвалити звернення щодо ОРДЛО, група молодих людей зачинила депутатів у сесійній залі й не випускала їх навіть до вітру. Мовляв, ніхто нікуди не піде, поки не проголосуєте, як нам потрібно.

Головною дійовою особою багатьох походів активістів у раду був 29-річний ветеран АТО Дмитро Кухарчук. Він же — лідер черкаського осередку Нацкорпусу, екскандидат у нардепи по 194 округу, який на виборах до Верховної Ради отримав підтримку менше 8 відсотків черкащан. Він же – фігурант кількох кримінальних проваджень, що ніяк не дійдуть до логічного завершення. Він же — виразник думки всіх ветеранів та загалом черкащан. Без нього та його оточення обходиться мало який публічний захід у Черкасах. Позачергова сесія обласної ради, що відбулася 1 жовтня, єдиним питанням якої було ставлення депутатського корпусу до перспективи вільного ринку землі, не стало включенням. Але щось пішло не так…

Цього разу Дмитро Кухарчук намагався донести до депутатів позицію членів координаційної ради учасників бойових дій щодо питання землі. Але його всюдисущністю обурився ветеран місцевого самоврядування Микола Булатецький. Він попросив Кухарчука відмовитися від виступу, бо «всі розуміють проблему». У результаті в сесійні залі відбулася словесна дуель.

— Я думаю, ми всі думаємо приблизно однаково. У нас склалася абсолютно ненормальна традиція — Кухарчук має виступати на всіх сесіях… — Почав було Микола Булатецький, але у звичній манері його перебив Кухарчук:

— Я зараз виступаю не від себе. Я написав звернення від імені учасників бойових дій, від координаційної ради, за підписом координаційної ради, з печаткою координаційної ради. Якщо у вас є неповага до ветеранів, у нас будуть питання до вас. У ветеранів будуть питання до вас.

Які «питання» у ветеранів можуть виникнути до Булатецького та інших депутатів, пан Кухарчук уточнив за декілька хвилин потому, коли депутати, поставивши питання на голосування, відмовилися слухати Кухарчука.

— Ну, я вам хочу повідомити, шановні депутати, що наступного разу у координаційної ради будуть питання до вас. І коли тут будуть фаєри, коли вас будуть у сміттєві бачки закидувати… Я говорю не від себе особисто. Я говорю від імені ветеранів. Ви тільки що здійснили акт неповаги. Я думаю, кожного з вас це стосуватиметься. — попередив Дмитро Кухарчук.

І було б дивним, якби воля депутатів облради, а відтак по великому рахунку й жителів області, які довірили їм ухвалювати рішення, чогось вартувала для Дмитра Кухарчука. Попри результати голосування, він спокійно підійшов до трибуни й сказав усе, що хотів, почавши спіч словами: «Я все таки зачитаю. Мені, як представнику координаційної ради, особисто ваш дозвіл не потрібен».

На початку 14-року через зовнішню агресію та слабкість державності Україна втратила не лише Крим та чистини Донецької та Луганської областей, а й монополію на насилля. Правом силою домагатися свого в ім’я України та його народу самі себе наділили чимало активістів. Хтось через загострене почуття справедливості, хтось з меркантильних інтересів. І неважливо, чого саме прагнуть вони: мобільника у підворітні, чи певного рішення у сесійній залі. Це не добро з кулаками, а добре висміяна Булгаковим «Собачому серці» у швондеровщина.

Журналіст Сергій Халупінський

"Акцент", 9 жовтня 2019

*допис з "Фейсбуку".

реклама

Коментарі  

 
-1 #3 Парадокс 25.10.2019 12:20
Как раньше использовали афганцев, так теперь атошников. Причем 90% атошников нормальные люди. А создают эти все координацийные рады политики для решения своих шкурных интересов. Только начали ворошить коррупционное кубло, а нате вам "против капитуляции".
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #2 правдоруб 15.10.2019 06:18
Да. Много чего изменилось... в худшую сторону. Уголовщины больше стало, людей много поубивали на войне, тарифы и цены взвинтили. Народ держат за лохов и терпил. А ещё говорили, когда был Януковоч, что хуже быть не может. Обманули.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-14 #1 Слуга НАРОДУ. 11.10.2019 13:53
"Скільки можна?"поки першу букву на хфамiлiї змiнеш на "Зe"!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100