10271320_1451593961752266_7428408368226151332_o Уявіть собі ситуацію, ви зупинилися в комунальному готелі й одного вечора до вас у номер входять півдюжини поліцейських, адміністрація готелю, ще якісь цивільні й під приводом профілактики проституції просять вас оглянути номер. І поки ви, намагаєтеся зрозуміти, що відбувається, вони вже заглядають у шафу, під ліжко у душову, фотографуються на мобілки… І все лише тому, що рішення провести такий рейд по готелях ухвалили на «засідачці» кількох підрозділів поліції та управління майном обласної комунальної власності.

Скажете, маячня. Так, і будете праві. Але в Черкасах така «фішка» працює. Більше того – по відношенню до неповнолітніх. Щоправда, не в готелях, а у студентських гуртожитках. Хоча, за ст. 311 Цивільного кодексу це одне й те саме – тимчасове житло громадян. І це житло, як і будь-яке інше, є недоторканим. Проникнення до нього, а тим більше проведення там огляду чи обшуку можливе лише за вмотивованим рішенням суду.

Але маємо те, що маємо. 10 лютого року поліцейськими Ювенальної превенції Черкащини, спільно з працівниками патрульної поліції, службовими особами Служби в справах дітей Черкаської міської ради, а також Департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради провели спільну перевірку гуртожитків Черкаського професійного ліцею та Черкаського будівельного ліцею. В ході такої перевірки працівники поліції «перевірили» студентські кімнати «на наявність алкогольних, наркотичних та інших заборонених засобів», про що директор Департаменту освіти та гуманітарної політики Сергій Воронов публічно повідомив у соціальних мережах.

Юристи кажуть, рейд у такому вигляді є порушенням прав людини. А пост Сергія Воронова є публічним зізнанням посадової особи в порушенні недоторканості житла, вчинене групою осіб та ще й за попередньою змовою.

Черкаська місцева прокуратура вже зацікавилася такими превентивними заходами поліцейських та виховними методами черкаських чиновників від освіти. Вивчає ситуацію й омбудсмен Валерій Єфіменко.

До речі, під час цієї перевірки, а фактично обшуків, нічого незаконного у студентів так і не знайшли.

Сергій Халупінський, черкаський журналіст

* Допис у фейсбуці.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+1 #2 Лука 17.02.2020 17:43
"Свобода" душить свободу. "Чорний Ворон(ов) не виклює студентськії очі"
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #1 меморі 13.02.2020 17:40
Ганьба! Ото щоб при Порошенку студентів обшукали - люстрація і прощавай! А тепер ми вже при Путіні?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100