Представлений до вашої уваги маршрут вихідного дня розрахований на власників авто. Довжина маршруту – 130 км. Найкращий час для поїздки – початок-середина травня, оскільки саме в цю пору ліси встелені квітучою черемшою і Холодний Яр постає у повній своїй красі.

Отже, виїзд вранці із м.Черкаси по Чигиринській трасі. Проїхавши  Худоліївку звертаємо до Медведівки та через Мельники прямуємо в селище Буда. Тут знаходиться перший видатний об’єкт маршруту – дуб Максима Залізняка, який є патріархом українських лісів і одним із природних чудес України. Його обіймище 8 м 90 см, висота — 24 метри. Це найбільше дерево в Україні та одне з десяти найбільших дерев у Європі. За огляд дуба беруть символічну плату. Нажаль, дуб всихає і це відразу кидається в очі. Поруч із дубом є ресторанно-готельний комплекс «Дикий хутір» та магазинчик сувенірів.

Дуб Максима Залізняка

Дуб Максима Залізняка

Далі вертаємось в с. Мельники щоб відвідати Свято-Троїцьку церкву Мотронинського монастиря. Неподалік монастиря, через дорогу, в яру, є криниця, вода з якої, за словами ігумені, зцілює очі, „а в того, хто щирий і сильний у вірі, зцілюється весь організм”. Варто відзначити місцевість поблизу джерела – її таємнича краса зачаровує.


Місцевість біля джерела поблизу Мотроніського монастиряМісцевість біля джерела поблизу Мотронинського монастиря

Місцевість біля джерела поблизу Мотроніського монастиряМісцевість біля джерела поблизу Мотронинського монастиря


Вертаємось до Медведівки та їдемо в Суботів відвідати ще 2 місця. Перше розташоване у південній частині села в глибокій балці, яка має назву «Качалка». Це «Три криниці», які є пам’яткою Національного історикокультурного заповідника «Чигирин». Місцеві жителі кажуть, що кожен, хто перший раз відвідав пам’ятку, повинен вмитися або попити джерельну воду. Дівчатам вода дає вроду, а хлопцям — силу, щоб захищати свою Батьківщину.

Три криниці

Три криниці


Після цього їдемо до музейного комплексу, присвяченого Б.Хмельницьцкому, що включає «Богданову церкву» та «Богданові руїни».   Вхід на територію комплексу платний.

Іллінська церква, яку ще називають «Богданова церква»,  є визначною архітектурною, історичною і культурною пам’яткою другої половини ХVІІ століття. Вона добре збереглася майже в первісному вигляді до наших днів, а її історія складає вже 353 роки.

Іллінська церква

Іллінська церква


«Богданові руїни» - це залишки маєтку Б.Хмельницького. Знаходяться в 50 метрах від Іллінської церкви. Над ними зведена сучасна будівля із сходинами всередині для огляду руїн. Поруч створена модель української хати-мазанки із солом’яною стріхою та двору із тином-перелазом часів правління видатного гетьмана.

Руїни маєтку Б.Хмельницького

Руїни маєтку Б.Хмельницького


На цьому маршрут завершується і ми вертаємось до Черкас через Медведівку. При бажанні можна заїхати в місто Чигирин, однак мандрівка по ньому – це вже інший маршрут.

Всі фотографії авторські. Дата поїздки – 14.05.11.

реклама

Коментарі  

 
+2 #3 Грін 28.03.2012 14:50
Добре написано. І фото хороші
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #2 Місцевий мешканець 17.03.2012 14:41
Дякую за чудовий матеріал. Чигиринщина це чудесний край. Приїжайте не пожалкуєте!!!!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-8 #1 федор принципиальный 15.03.2012 18:10
красота только не народное бандюков где 1917 год
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

bigmir)net TOP 100