Нитка маршруту: Чигиринська АЕС (с. Орбіта) –Стецівка - Чигирин – Суботів.

Мета: активний відпочинок в мальовничій місцевості. Рекомендується фотографам!

Тривалість маршруту 2 дні. Довжина близько 47 км (при пішому пересуванні від Рацеве до Суботова).

Маршрут можна пройти як пішки, так і подолати велосипедом.

Мапа місцевості

Мапа місцевості


1. Недобудована чигиринська АЕС — знаходиться на схід від Чигирина, на території прилеглій до берега Кременчуцького водосховища, між селами Стецівка і Вітове. До 1981 р., після неодноразових змін проекту, будівництво було заморожене.
Будівля Чигиринської АЕС

Будівля Чигиринської АЕС


У разі пішої подорожі дістатись до станції можна попутками з Черкас або рейсовим автобусом 1251 Черкаси Ас-2 - Ас Стецівська Дамба (виїзд з Черкас о 5.25). Вийти треба в Рацеве і пішки просуватись до Орбіти. Як варіант рейс Черкаси – Чигирин, але вийти біля повороту на Орбіту і ловити попутки.

Сама станція знаходиться від міста Чигирин за кілометрів 5-10. Трубу станції видно ще кілометрів за 20. Кажуть, що її видно з тої сторони Дніпра.

З даху енергоблоку відкривається цікава панорама. Вилізти на саму трубу АЕС (висота – понад 100 м.) досить складно через відсутність нижніх секцій драбини.

З об’єктів, що заслуговують на увагу в самій Орбіті, слід відзначити двоповерхове приміщення кулінарії з їдальнею, біле двоповерхове приміщення універмагу, продуктовий склад, що розташований у сотні метрів на північ від кулінарії, та, безперечно, відселені дев’ятиповерхівки. В усіх спорудах всередині майже повністю розграбовано, проте відносно чисто та не дуже «вандалізовано», також усюди можна вилізти на дах – особливо цікаві краєвиди відкриваються з дев’ятиповерхівок – навколо суцільний ліс та видніє труба АЕС. При пересуванні спорудами слід дотримуватись заходів безпеки, стан споруд місцями незадовільний.

Безпосередньо АЕС, Орбіта та їх околиці просякнуті атмосферою мертвого індастріалу, в обрамленні жовтих осінніх тонів це справляє незабутнє враження.

Плануючи час на огляд Орбіти та АЕС, я б радив не переоцінювати привабливість Орбіти – через незначну кількість об’єктів, у тому числі житлових будинків, а також через наявність сторонніх людей, враження покинутого міста не таке сильне як хотілось би. За суб’єктивними враженнями групи, АЕС була розцінена як значно більш цікавий та атмосферний об’єкт.

2. Стецівка

Після АЕС рухаємось пішки вздовж берега і через годину будемо в Стецівці.

Тут на високому пагорбі започатковано музей вітряків, де представлено три екземпляри вітряних млинів (на жаль вони не працюють). Проїхати до них досить складно (координати N 49° 02,394`, E 32° 46,799`).

Та основним місцем, яке магнітом притягує до Стецівки тисячі туристів, є філіал НІКЗ “Чигирин” – скансен “Козачий хутір”. Розташований він у відокремленій серед зелених пагорбів та синіх озер долині. Мальовничий пейзаж нагадує Прикарпаття. Серед зеленого лугу розкидані хати, господарчі споруди, млини. Посередині встановлена перенесена із с. Драбівці дерев’яна Миколаївська церква ХІХ ст. Серед музею просто неба пасуться справжня отара овець, коні. Трохи далі можна зручно розкласти намети на березі одного з двох чарівних озер, вдосталь порибалити. Є місце, обладнане для пікніків. У цьому затишному, райському куточку Чигиринщини, долині між зеленими пагорбами козаки розважать Вас, нагодують смачнющою юшкою або кулешем в казані.

ТАКОЖ: катання на конях, ігри на свіжому повітрі, прогулянки, купання у ставках цілий день, щовихідних,

Музей вітряків, фото Сергія Криниці (сайт "Гайдамак")

Музей вітряків, фото Сергія Криниці (сайт "Гайдамак")


3. Чигирин

В Стецівці можна сісти на рейсовий автобус і попрямувати до Чигирина, а можна заночувати в наметі, в лісі між Стецівкою і Чигирином.

В 1989 році створено національний історико-культурний заповідник “Чигирин”, а з 1995 року йому надано статусу національного. Він включає в себе пам’ятки і пам’ятні місця, пов’язані з життям і діяльністю Богдана Хмельницького, визвольною боротьбою українського народу та державотворчими процесами середини ХVІІ ст. Серед історико-культурних об’єктів – музей Б.Хмельницького у Чигирині, Іллінська церква у Суботові.

В центральній частині міста височіє Замкова (Богданова) гора, на вершині якої збереглися залишки могутньої фортеці, закладеної в козацькі часи. На честь захисників Чигиринського бастіону на горі в 1912 р. був встановлений кам’яний хрест. Неподалік споруджено величний монумент Богдану Хмельницькому.. Біля підніжжя гори, на місці дерев’яної церкви ХVІ-ХVІІ ст. і розташованого поруч козацького цвинтаря розмістився музейний комплекс — єдиний у своєму роді музей великого гетьмана.

До музейного комплексу відноситься каплиця Святої Покрови (1995р.), де перепоховані останки 263 козаків та мешканців Чигирина, виявлені археологами на місці колишнього цвинтаря XVII ст.

Каплиця Святої Покрови

Каплиця Святої Покрови


4. Суботів

На околиці Чигирина переходимо міст і через дві години пересування грунтовою дорогою виходимо на околицю Суботова. Ще через 40 хвилин будемо біля криниці-журавля, звідки побачимо Іллінську церкву.

Іллінська церква – найбільш визначна і відома пам’ятка с.Суботова. Збудована в середині XVII ст. за наказом і коштом гетьмана Б.Хмельницького. В ній, 1657 року, його і було поховано. В другій половині ХІХ століття церкву реставрували, звели біля неї дзвіницю.

Іллінська церква

Іллінська церква


Окрім відомих Трьох криниць, у Суботові можна знайти і маловідомий об´єкт – Вітряний млин (він знаходиться на околиці села біля цвинтаря).

Вітряний млин

Вітряний млин


В центрі Суботова о 13 годині сідаємо на рейсовий автобус і втомлені та щасливі повертаємося до Черкас. Затрати на всю подорож складуть до 120 грн (проїзд+харчування).

Найкращий час для походу в регіоні - пізня осінь, коли немає ні листя на деревах, ні снігу, ні комах.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

bigmir)net TOP 100