Історія Холодного Яру розпочалася за 4-5 тисяч років до нашої ери, з часів Трипільської культури. Холодний Яр  - це унікальне місце, в якому знаходяться понад 150 найменувань унікальних археологічних, історичних та наукових об'єктів; ростуть близько 150 видів рослин, частина з яких занесена до Червоної Книги; простягаються близько 250 кілометрів ярів, балок та їх відгалужень; протікають більш ніж 30 джерел та струмків; на його території знаходяться близько 28 кілометрів підземних ходів.

Для першого знайомства з Холодним Яром варто обрати подорож автомобілем. За один день на автомобілі можна відвідати найбільш визначні об’єкти й місця.

Отже, поїхали...

Богданова Гора.

Резиденція Богдана Хмельницького

Резиденція Богдана Хмельницького


Потрапити з Черкас в Чигирин на автомобілі – дуже просто. По вулиці Чигиринській, прямо по головній трасі до самого Чигирина. Відстань близько 65 км, якість дороги – прийнятна. В Чигирині після мосту через Тясмин можна повернути направо і під’їхати до Резиденції Богдана Хмельницького.

Це відтворений комплекс часів першої козацької столиці. Будинок батьків гетьмана, війскова канцелярія, казна, курінь козацької сторожі, церква, будинок для челяді – повністю відтворені за архівними документами. Поряд з комплексом знаходиться музей Богдана Хмельницького.

Далі, за вказівниками, піднімаємось на Богданову гору. Автомобіль потрібно припаркувати перед шлагбаумом (місця для парковки достатньо), далі проходимо пішки.

На горі знаходиться фортеця 17 століття (бастіон Петра Дорошенка), також відтворена за архівними документами.

Бастіон Петра Дорошенка

Бастіон Петра Дорошенка


З неї відкривається чудовий краєвид на Чигирин та його околиці.

Вид на Чигирин

Вид на Чигирин


Наступним пунком нашого маршруту буде пам’ятник Богдану Хмельницькому, встановлений в 1967 році. Найкращі фото цього місця виходять, коли фотографують зранку.

Пам'ятник Богдану Хмельницькому

Пам'ятник Богдану Хмельницькому


Як бачите, моя фотографія зроблена в обідній час, - не дуже вдала.

Також на Богдановій Горі знаходиться хрест, встановлений на честь героїв битв з поляками й турками та невеличке озеро.

Озеро

Озеро


При бажанні можна заздалегідь визначитися з переліком, послідовністю та часом відвідування об’єктів гори. Як показує практика, для перебування на ній достатньо виділити від 30 хв. до 1 години.

Іллінська церква в Суботові.

Іллінська церква

Іллінська церква


З Чигирина вирушаємо в Суботів (близько 15 хв в дорозі). Вказівники тут також в порядку. Варто зазначити – до виникнення Державної програми „Золота підкова Черкащини” вказівників майже не було, проте, як і самих доріг.

Іллінська церква, що в Чигирині, була збудована у 1653 (за іншими даними — у 1656) році за наказом Богдана Хмельницького. Після смерті він був похований в цій церкві. Пізніше його тіло зникло з усипальниці в невідомому напрямку.

Парковка біля церкви достатньо велика, щоб розмістити кільканадцять туристичних автобусів. Якщо їх немає, коли ви під’їхали, - вважайте що ваша фотосесія церкви з навколишніми спорудами вдалася. Цікавих місць тут багато. Наприклад, візміть 5 гривень і, тримаючи в одній руці фотокамеру, в іншій 5 гривень, - спробуйте знайти точку, з якої у вас вийде фото в тому самому ракурсі, що й на купюрі.

Поряд знаходиться дуже затишний ресторан. Він розмістився в будинку, стилізованому під хатину козацьких часів. Страви смачні, меню виключно козацьке, автентичне.

Мотронинський монастир.

Дорога до монастиря пролягає через Медведівку, в ній можна зупинитись на кілька хвилин біля пам’ятника Максиму Залізняку. Далі рушаємо через с. Мельники (38 км від Чигирина, близько 38 хв. в дорозі), тут є джерело, відоме, мабуть, далеко за межами Черкаської області.

За кілька кілометрів до Мотронинського монастиря дорога пірнає в глибину ярів та лісів. Тут з’являється справжнє відчуття Холодного Яру.

На узбіччі дороги вам зустрічається пам’ятник величезному казану, що називався Тулумбай.

В козацькі часи він був підвішений високо на великому дереві і грав роль сигналу тривоги. Зазвичай цим сигналом слугували копиці сіна чи соломи і при наступі ворога їх послідовно підпалювали в напрямку Чигирина. Коли ж, в умовах сильного туману, підпаляні копиці не було видно здалеку – наставала черга Тулумбая. Звук від ударів в казан було чути в Чигирині і там починали готуватись до наступу ворога.

Мотронинський монастир був заснований 1037 року. Його історія дуже насичена.

Парковка тут може бути трохи ускладнена. Вона невелика, а от машин може бути багато, - монастир дуже популярний серед батьків, які бажають тут похрестити свою дитину.

Мотронинський монастир 1

Мотронинський монастир 1


Мотронинський монастир 2

Мотронинський монастир 2

 

Мотронинський монастир 3

Мотронинський монастир 3


На задньому плані справа видно горіховий сад з двохсотлітніх горіхів.

Дуб Максима Залізняка.
Дуб Максима Залізняка

Дуб Максима Залізняка


Нарешті, останній з визначних об’єктів Холодного Яру. За даними науковців його вік 1100 років. Загальний об’єм деревини 37,5 кубічних метрів. Діаметр 8,9 метрів.

Під цим дубом бували Богдан Хмельницький, Северин Наливайко, Павло Павлюк, Максим Залізняк, Андрій Журба, Семен Неживий, Тарас Шевченко та інші.

Існує легенда, ніби саме під цим дубом Тарас Шевченко слухав оповідання місцевих жителів про гайдамаків і потім написав поему „Гайдамаки”, вірш „Холодний Яр”.

Саме тут на чолі з Максимом Залізняком гайдамаки давали клятву, не шкодуючи життя боротися з поляками.

Так склалося, що цей дуб є останньою зупинкою багатьох туристичних маршрутів, пропонованих численними туристичними агенціями. Туристи, переповнені враженнями, трохи стомлені, жадають відпочинку. Це розуміють і ті, хто створив досить гарну інфрастуктуру на локації.  Тут є ресторан, музей під вікритим небом, розваги для дітей.

На цьому наша подорож завершується. Беремо напрямок на Мельники, далі Медведівка. З Медведівки до Черкас близько 45 км.

До зустрічі!

Всі фотографії авторські.

реклама

Коментарі  

 
+1 #5 Mikola 15.11.2014 18:06
Тарас Шевченко про гайдамаків ,вірш "ХолоднийЯр".
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #4 Mikola 15.11.2014 17:56
Холодний Яр - святиня!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #3 Gennadiy 23.03.2012 10:29
Дякую за коментар, але...
Я сам не фахівець і Холодний Яр не досліджував. Вся інформація, яку я виклав, знайдена в інтернеті і починається зі слів "За даними науковців..."
Таких даних багато, так як і науковців. Можуть бути розбіжності.
Моя стаття про подорож, і не претендує на виключно точні історичні й наукові дані.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #2 Сергій з Кривалівки 22.03.2012 18:54
Холодний Яр - це дійсно наша гордість, наша святиня!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #1 нестор 22.03.2012 00:46
Все добре, тільки варто виправити хронологічний гротеск на початку матеріалу. Трипільска археологічна культура прийшла в Подніпров"я в більш пізній період - не раніше 3 тис. років до Р.Х. А знахідки більш ранніх культур (Новоселиця, Молюхів Бугор), відверто кажучи, знаходяться хоч і на Чигиринщині, але за межами Холодного яру. Та й трипільські поселення на території власне Хол. Яру, здається, не трапляються. (Хоча може мене і виправлять фахівці)
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

bigmir)net TOP 100