реклама

реклама

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн поділяє позицію Європейської федерації журналістів, що українське медійне законодавство не повинно згортати свободу слова в нашій країні. Також вона наголошує, що при розробці правових норм, пов’язаних зі ЗМІ, слід залучати журналістські громадські організації.

ares20225357135-00012-640x375

Про це йдеться у відповіді пані фон дер Ляєн на лист Європейської федерації журналістів, у якому говорилося про солідарність із позицією НСЖУ в питанні захисту свободи слова і прав журналістів в Україні.

Дякуючи президентці ЄФЖ Майї Север за її лист, Урсула фон дер Ляєн наголошує, що «ЄС надає найбільшого значення свободі слова, незалежності ЗМІ та безпеці журналістів. Це також відображається в довгостроковій підтримці ЄС незалежних ЗМІ в Україні, зокрема через технічну допомогу суспільному мовнику, регіональним і місцевим медіа та протидії дезінформації».

Пані фон дер Ляєн наголосила на важливості того, щоб український медіа-регулятор був незалежним, і того, щоб при підготовці законопроєкту проводилися консультації з медіа-організаціями.

За її словами, спеціальний проєкт ЄС – Ради Європи «сприяв процедурі оцінки остаточної версії законопроєкту, зареєстрованої у Парламенті (№2693-д). Ця версія включала кілька рекомендацій (наприклад, забезпечення незалежності медіа-регулятора) щодо того, що слід зробити, щоб привести законопроєкт у відповідність до законодавства та стандартів ЄС. Будьте впевнені, що дотримання цих рекомендацій буде взято до уваги під час оцінки відповідності медіа-законодавства в процесі підготовки до вступу (України в ЄС, – ред.). У наших тісних контактах з українською владою ми й далі наголошуємо на тому, що рівень узгодження має бути пріоритетом, а також на тому, що слід, як і раніше, консультуватися з громадянським суспільством і медіа-організаціями».

Передаючи Національній спілці журналістів України позицію пані фон дер Ляєн, очільниця ЄФЖ Майя Север наголосила, що це чудовий знак, що президентка Єврокомісії відповіла на її запит. «Важливою тезою є те, що український медіа-закон має бути приведено у відповідність до законодавства та стандартів ЄС і що треба консультуватися із громадянським суспільством та медіа-організаціями», – додала пані Север.

Як повідомлялося, законопроєкт №2693-д «Про медіа» український парламент прийняв за основу (в першому читанні) 30 серпня. Цей документ гостро критикували НСЖУ та інші журналістські організації, журналістська спільнота та редактори українських ЗМІ, а також Європейська федерація журналістів. Головною причиною критики стало надмірне збільшення в законопроєкті повноважень Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, яка, в разі схвалення закону, набуде статусу національного регулятора всіх ЗМІ, включно з друкованими та інтернет-медіа. «Інтернет Асоціація України» нещодавно назвала законопроєкт таким, що «загрожує тоталітаризом у медійній сфері».

Національна спілка журналістів України надіслала Комітетові Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики свої пропозиції щодо законопроєкту «Про медіа», який у нинішній редакції вважає «найбільшою загрозою свободі слова за часів Незалежності».

Про це інформує сайт НСЖУ.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100