реклама

реклама

Не для всіх громадян співробітництво з мікрофінансовими організаціями закінчилося вдало. Поширена причина — нечесні та непрозорі умови кредитування, що завідомо були внесені в договір, але залишилися без роз’яснень. Як результат — нарахування пені та штрафів, що в рази перевищують саме тіло кредиту. Чи можна не сплачувати їх на законних підставах? Так, існують схеми, що не суперечать законодавству. Звісно вони не звільняють від повернення боргу, але допоможуть скасувати нечесно нараховані проценти за користування.

Як можна законно не платити мікрокредит в Україні

Наслідки невиплат

Мікрокредитування привабливе простими умовами отримання грошей: мінімум документів та швидкість. Навіть не потрібно зустрічатися з представником МФО: онлайн кредитування доступне з дому чи офісу. Саме тому громадяни рідко досконало вивчають умови договору, не дивляться на процентну ставку та умови повернення.

Несплата боргу мікрокредитній установі призводить до введення санкцій:

  • вже з першого дня прострочки здійснюється нарахування пені, розмір якої встановлюється МФО та прописується у договорі;
  • нарахування здійснюється впродовж встановленого строку, що може сягати 2 місяці;
  • співробітники МФО інформують боржника щодо заборгованості в телефонному режимі, повідомленнями, а також надсилають інформацію родичам, сусідам, колегам;
  • в разі відсутності будь-яких дій зі сторони боржника справу передають до колекторської фірми, що практикує жорсткі та некоректні методи;
  • МФО подає на боржника до суду, що часто приводить до тривалих судових тяжб.

Також МФО передають інформацію до Бюро кредитних історій України, що негативно впливає на репутацію громадянина та можливість подальшого кредитування у будь-яких фінансових організаціях.

Онлайн кредитування: чи можна не платити позику в Україні?

Законом України від нарахування процентів та пені за кредити звільнені військовослужбовці. Регламентується це ст. 14 п. 15 ЗУ «Про соціальний та правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей». Щодо інших позичальників, вони також можуть відстоювати свої права щодо списання неправомірно нарахованих процентів, спираючись на такі пункти:

  • Згідно з законодавством, після закінчення строку кредитування (що вказаний у договорі) МФО не має право нараховувати проценти, але якщо клієнт не оформив пролонгацію. У цьому разі закон на стороні кредитної спілки.
  • Згідно з Законом України «Про захист прав споживача», на 4, 30 та 90 день прострочки МФО не має права застосовувати штрафні санкції. Це може значно зменшити суму боргу.

У випадку суду правильно сформована лінія захисту дає можливість скасувати нараховані штрафи, що в десятки разів перевищують тіло кредиту. Юристи пропонують 4 законних способи:

  • реструктуризація;
  • рефінансування;
  • банкрутство;
  • визнання договору не дійсним.

Всі методи дають змогу списати незаконно нараховані проценти, але не звільнять від повернення тіла кредиту.

Реструктуризація

Реструктуризація заборгованості — комплекс заходів, що знімають з боржника кредитне навантаження. МФО може запропонувати зміну графіку внесення платежів, подовжити строки повернення кредиту, тощо. Такий метод не звільняє від виплат всього обсягу боргу, але за рахунок зменшення суми погашень дає можливість повернути його повністю за встановлений період.

Підставою для реструктуризації є:

  • хвороба позичальника чи його близького родича;
  • втрата (смерть) близьких родичів;
  • втрата роботи та проблеми з новим працевлаштування;
  • зменшення заробітної плати.

Для оформлення реструктуризації заборгованості випадок необхідно підтвердити документально. Головна вигода реструктуризації — можливість вийти з боргової ями та уникнути судової тяганини.

Рефінансування кредиту

Рефінансування — це процедура перекредитування в іншій фінансовій установі на більш вигідних умовах. Кредитор зобов’язується погасити проблемний борг перед МФО та надати клієнту зручніший графік повернення боргу на оптимальних умовах, а клієнт зобов’язується виплатити тіло кредиту та проценти.

Для рефінансування необхідно знайти банківську чи небанківську структуру, що надає такі послуги, та надати необхідні документи. Шанси отримати позитивну відповідь підвищує постійне місце роботи, стабільний щомісячний прибуток, наявність рухомого чи нерухомого майна.

Рефінансування — раціональне рішення для клієнтів, що не можуть тимчасово вносити оплату. Це дозволить уникнути прострочки та потрапити у боргову яму.

Банкрутство

Примусити повернути борг МФО може лише судова постанова. У всіх інших випадках фінансові установи не мають право наполягати на необхідності гасити борг негайно, особливо, якщо фізична особа — банкрут. Довести своє банкрутство може особа, що потрапляє під таку критерії:

  • нестабільне фінансове становище — відсутність роботи, дуже низький дохід, тощо;
  • незадовільний стан здоров’я, що потребує великих фінансових затрат на лікування, реабілітацію;
  • втрата майна в результаті природних катаклізмів, нещасних випадків, бойових дій.

З моменту відкриття провадження у справі банкрутства нарахування відсотків, штрафів та пені по кредиту припиняється. У результаті визнання боржника банкрутом анулюються усі борги, окрім аліментів.

Кредитний договір

Визнання кредитного договору недійсним — найбільш дієвий спосіб уникнути нарахованих процентів, штрафів, пені. Лише суд може визнати документ недійсним на підставі де яких факторів:

  • відсутність у МФО ліцензії на право надання кредитів;
  • недотримання форми вчинення правочину;
  • порушення правил надання кредитів;
  • порушення правил оформлення і підписання електронного договору.

Також боржник завжди може подати зустрічний позов на кредитора чи колекторську компанію. Юристи рекомендують клієнтам МФО постійно контролювати ситуацію: перевіряти Реєстр судових рішень та Єдиний реєстр боржників аби уникнути проблем при оформленні кредиту в інших фінансових установах.

*Реклама

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100