реклама

реклама

Що таке фіат і що у нього спільного з криптовалютою? Фіатні валюти – визначення. Фіатні валюти проти золотого стандарту. Фіатні валюти проти криптовалют. Майбутнє фіату. Про це та багато іншого читайте у статті.

Що таке фіатні валюти та що з ними буде в майбутньому?

Фіатні гроші, або фіатні валюти, були використані на європейському континенті в 17 столітті. Протягом наступних століть країни, що змінювали одна одну, експериментували з фіатною валютою, продовжуючи використовувати колишні товарні фінансові системи. Сьогодні у більшості країн панують фіатні гроші. Що це таке? Які їхні переваги та недоліки?

Нині фіатні валюти випускаються центральними банками країн у межах їх грошово-кредитної політики. Щоб економіка конкретної країни залишалася в рівновазі, необхідно регулювати емісію. Кількість фіатних грошей у обігу регулюється процентною ставкою за кредитами, які надаються центральними банками. Фіатні валюти замінили, крім того, золото та інші товарні системи, які раніше були загальноприйнятими засобами платежу.

Фіатні валюти - визначення

Фіатні валюти, або фіатні гроші, отримали назву від латинського слова fides, що означає "віра". Вартість таких грошей заснована не на забезпеченні золотом або іншим товаром, а просто на довірі до емітенту. Визначення фіатної валюти свідчить, що вона є законним платіжним засобом певної території.

 12

Цінність валюти визначається законодавчо встановленою монополією та попитом, створюваним державними установами (переважно з допомогою збору податків). Ключовим фактором вартості є сила уряду та політика.

Особливості фіатної валюти: переваги та недоліки

Однією з найбільших переваг фіатної валюти є те, що вона має дуже добрий емісійний ануїтет — різницю між вартістю грошей та витратами на їхнє виробництво. Держава може ефективно фінансувати дефіцит бюджету. Фідуціарні гроші випускаються центральними органами влади, що означає більший контроль над пропозицією фіатної валюти та означає перевірку економічних змінних, таких як ліквідність, процентні ставки та пропозиція кредитів.

Однак той факт, що фіатні валюти контролюються державними органами, не гарантує їхньої повної економічної безпеки. Це довели різні кризи, спричинені гіперінфляцією. Це відбувається тому, що фіатні валюти не мають внутрішньої вартості, що дозволяє державам друкувати гроші з нічого. Їх використання пов'язане з високим ступенем економічного ризику. Наприклад, сьогодні покупка Биткоина в Украине, і навіть в Росії актуальна як ніколи, про це свідчать багато оглядів криптовалют.

Фіатні валюти проти золотого стандарту

Переходом між системою оплати товарів зливками та фіатними валютами став так званий Золотий стандарт (Золота валютна система). Вона виникла наприкінці ХІХ століття і функціонувала на початок Першої світової війни. Він гарантував обмін паперових банкнот на золото. Тому всі паперові гроші були забезпечені обмеженою кількістю зливків. Цю систему було скасовано під час Другої світової війни.

Майбутнє фіату

У світі з'являтиметься дедалі більше альтернатив валютним системам, які нині діють. Адже вже сьогодні можна купити та обміняти криптовалюту у багатьох країнах світу. Розвиток сучасних технологій, безперечно, допоможе їх поліпшити. Нині банки деяких країн, зокрема ЦБ РФ, працюють над впровадженням цифрової валюти.

Першим, хто почав обговорювати запровадження цифрової валюти, був Банк Англії. Ймовірно, з кожним роком все більше країн приєднуватимуться до них із планом зміни фінансової політики.

*Реклама

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100