реклама

реклама

Санаторії, будинки відпочинку і готелі, які в останні роки держава вилучила у профспілок нібито для продажу і поповнення державного бюджету, зруйновано вщент, а продати із 70 закладів вдалося тільки один.

kurort-750x375

Про це у вівторок під час пресконференції, організованої Національною спілкою журналістів та Федерацією профспілок України, заявив заступник голови ФПУ Володимир Саєнко, який відповідає за профспілкове майно.

Він наголосив, що у важкі для країни часи санаторії, будинки відпочинку та готелі виконують важливі функції: забезпечують тимчасове розселення внутрішньо переміщених осіб, реабілітацію поранених військовослужбовців тощо. Тому для країни критично важливо зберегти мережу таких закладів.

– Так сталося, що після розвалу Радянського Союзу в Україні найбільший санаторно-оздоровчий комплекс залишився саме в профспілках, – зазначив Володимир Саєнко. – На сьогоднішній день є два законопроєкти, 6320 і 6321, відповідно до яких майно профспілок може бути визнане державним. Ми виступаємо категорично проти ухвалення згаданих законів і зміни власника санаторіїв, адже впродовж уже 30 років незалежності України це майно визнається профспілковим. Тому для конфіскації в нас санаторіїв повинні бути якісь великі, надзвичайні причини.

Як зазначив Володимир Саєнко, «цілеспрямований наступ на майно профспілок» відбувається з 2011 року.

– У нас забрали у Фонд державного майна близько 70 наших майнових комплексів – санаторіїв, баз відпочинку, готелів. Із них дві третини знищено, зруйновано. З цих об’єктів винесено всі металеві деталі включно із радіаторами опалення. На територіях деяких баз відпочинку не залишилося навіть цегляних стін, не кажучи вже про вікна та двері. Між тим, у цих об’єктах ще три роки тому працювало близько 4 тисяч людей, у бюджети різних рівнів виплачувалося близько 100 мільйонів гривень податків! На сьогоднішній день всі ці заклади не працюють, – сказав Володимир Саєнко.

Він заявив про намір скликати круглий стіл за участю ініціаторів законопроєктів 6320 і 6321, представників Фонду держмайна, журналістів, щоб з’ясувати, яка мета згаданих документів.

– Кажуть, що ці санаторії треба продати, щоб кошти надійшли у державний бюджет. Натомість, із 70 вилучених об’єктів за 5 років удалося продати тільки один – дніпропетровський готель «Світанок». Причому, цей готель у рік платив більше податків, ніж вдалося за нього вторгувати, – наголосив Володимир Саєнко.

Заступник голови ФПУ наголосив також на ще одній проблемі: профспілкові санаторії, будинки відпочинку, готелі потерпають від високих цін на енергоносії. Так, найнижча ціна газу для санаторіїв – 46 тисяч грн за тисячу кубометрів, а подекуди вона сягає 62 тисяч гривень за тисячу кубометрів. Жодної допомоги від держави немає, при цьому органи місцевого самоврядування в рази збільшують розміри плати за землю.

Позицію Володимира Саєнка підтримав і голова Федерації профспілок України Григорій Осовий.

– Для чого взагалі потрібен санаторно-курортний комплекс? Це центр реабілітації, відтворення трудового потенціалу країни і здоров’я тих, хто постраждав під час бойових дій. Ці центри реабілітації мають бути всіляко підтримані державою, і не важливо, яка в них форма власності – державна, приватна, комунальна… Важливо, яку вони функцію, роль вони виконують для людей. Якщо вони потрібні суспільству, людям, то потрібно всіляко сприяти, щоб ці центри працювали, – наголосив Григорій Осовий.

Голова Національної спілки журналістів Сергій Томіленко зазначив, що проблеми, порушені керівниками профспілок, важливі й для журналістських колективів.

– Тема майнових питань час від часу порушується окремими політиками. Але ми вчергове бачимо, що держава – дуже проблемний управлінець майна, – зазначив Сергій Томіленко. – Також важливою є проблема ціни на газ та інші енергоносії. Ця тема дуже хвилює і редакції українських ЗМІ, особливо нещодавно роздержавлених. Адже в результаті проведеної в 2016-2019 роках реформи редакції друкованих ЗМІ, з одного боку, отримали свободу, а з іншого – тарифи, які в 5-6 разів вищі за ті, що встановлені для комунальних установ.

Онлайн-пресконференція «Захист трудових прав журналістів та сучасні виклики для профспілкового руху в Україні» відбулася 22 лютого. Журналісти дізналися про актуальні напрями захисту трудових прав у 2022 році, про позицію найчисельнішого профспілкового об’єднання щодо останніх ініціатив, спрямованих на реформування трудового законодавства, захисту економічних і соціальних прав працівників та прав профспілок. а також отримали відповіді з окремих питань застосування КЗПП у редакційній практиці. Участь у онлайн-пресконеренції НСЖУ взяли більше 80 представників ЗМІ.

img-bd13a33a53b14145d7e577ffc733a563-v

Фото: https://pro.berdiansk.biz, НСЖУ


реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+1 #2 Сидоров. 24.02.2022 06:48
Вилучення майна в рахунок держави і знищення його , це є цілеспрямована диверсія, направлена на зруйнування держави. Організатори та виконавці цієї диверсії відомі , бо вони поставили свої підписи під різними документами.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #1 Мандрівник 23.02.2022 14:53
Варвари і бюрократи
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100