У Черкасах з’явиться Центр обліку безпритульних громадян та осіб, які звільнились з місць позбавлення волі. Розташовуватиметься він по вул. Рєпіна, 12/1. У майбутньому закладі діятиме відділення нічного перебування, що дозволятиме людям, які опинились у складних життєвих обставинах, лишатись там на ніч, а то й жити від трьох місяців до півроку.

Ініціатором відкриття такого закладу для безпритульних є мерія Черкас спільно з благодійною організацією «Від серця до серця». Орієнтовно відкриття новоствореного закладу заплановано на грудень цього року. Нині ж у Центрі тривають ремонтні роботи, повідомляє прес-служба Черкаського міськвиконкому.

Директор Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Тетяна Скляренко розповіла, що поява в Черкасах такого притулку для безпритульних справді потрібна. Оскільки донині це питання вирішувалось лише точково. Приміром, у зимові місяці за ініціативи міської влади в Черкасах споруджували спеціальні пункти обігріву, де люди, які не мають даху над головою, могли зігрітись, скуштувати гарячої їжі, а також лишитись на ночівлю. Проте з потеплінням такі пункти згорнули свою діяльність. Хоча проблема притулку та допомоги в соціалізації безхатченків так і лишилась відкритою. Певним чином вирішити її покликаний майбутній Центр обліку безпритульнихних громадян та осіб, які звільнились з місць позбавлення волі.

Окрім ночівлі, їжі та медичного супроводу, тут можна також буде отримати правову допомогу, зокрема, у відновленні втрачених документів, а також консультації психолога, соціального працівника тощо.

До речі, з початку цього року до благодійної організації ЧМБО ЛЖВ «Від серця до серця» та Черкаського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді звернулось 53 клієнти, що потрапили в кризову ситуацію у зв’язку з відсутністю житла, реєстрації за місцем проживання, документів, що посвідчують особу, та можливості працевлаштування.

Голова Черкаської міської благодійної організації людей, які живуть з ВІЛ «Від серця до серця» Наталія Несват розповіла, що майбутній Центр розташовуватиметься по вул. Рєпіна, 12/1. Загальна площа Центру складає 270 квадратних метрів. Розраховуватиметься він приблизно на 30 осіб. Поки ж Центр працює лише амбулаторно. З десятої ранку до шостої вечора безпритульні мають змогу прийти сюди помитись та поїсти, а от на ночівлю мають шукати собі інше місце. Планується, що повноцінно заклад запрацює вже в грудні. Але до цього часу потрібно закінчити ремонт та облаштувати Центр усім необхідним. Зокрема, частково вже виконані ремонтні роботи – встановлені пластикові вікна, проведено опалення та змонтовано електричний котел.

Майбутній Центр працюватиме за двома напрямками: надаючи тимчасову можливість ночівлі, обігріву та харчування для осіб, які не бажають щось змінювати у своєму житті. А також – більш розгорнуту допомогу для безхатченків, які прагнуть отримати новий шанс на краще життя. Зокрема, з такими працюватимуть фахівці, надаючи медичну, правову, психологічну і допомогу в соціалізації до повноцінного життя. Адаптаційний період для них триватиме від трьох до шести місяців. За цей час вони мають відновити документи, знайти роботу і почати працювати. Після чого – почати вже повноцінне життя за межами притулку, приходячи сюди за бажанням на групові заняття з психологом чи соціальними працівниками.

– Люди, які не мають документів та реєстрації, не можуть отримати гарантованої мінімальної соціальної допомоги від держави. Також не можуть оформити соціальні виплати по групі інвалідності чи виплати пенсії, зареєструватись в центрі зайнятості, скористатися своїми правами як громадяни України. Ці люди потребують медичної допомоги та соціального супроводу. Але вони не мають місця, де могли б переночувати, випрати одяг, отримати консультативну (юридичну, соціальну, медичну), психологічну та гуманітарну допомогу. У цьому покликаний допомогти наш Центр, – зауважила Наталія Несват. – Ми також шукаємо додаткові джерела фінансування. Тому будемо вдячні усім небайдужим людям за посильну допомогу коштами, одягом, взуттям, засобами гігієни, продуктами харчування, а також хоча б якимись меблями та іншими корисними в господарстві речами.

Центр обліку безпритульних громадян та осіб, які звільняються з місць позбавлення волі, має потреби щодо продуктів харчування, засобів гігієни, одягу (створення банку благодійної соціальної допомоги для безпритульних).

Для небайдужих надати фінансову благодійну допомогу – р/р 26000207715, МФО 380805, ЄДРПОУ 26535750, отримувач – ЧМБО ЛЖВ «Від серця до серця», призначення платежу: благодійна допомога на потреби «Центру обліку бездомних громадян та осіб, які звільняються з місць позбавлення волі».

Контактні телефони: (0472) 71-22-54, (098) 548-99-31, (093) 525-93-58.

Телефон Довіри Черкаського міського центру соціальних служб для сімї, дітей та молоді – 33-09-00.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100