реклама

реклама

Український журналіст Віталій Портников у ефірі «Суспільне Культура» заочно посперечався із помічником президента росії Володимиром Мединським, який народився у Смілі, про те, якою мовою розмовляють жителі цього українського міста.

detail_ccd2ba0d749d788f51296a5e10a8fcd4

– Коли ти працюєш на імперію, ти стаєш її частиною і хочеш бути ще більшим шовіністом, ніж російський шовініст (це ще Ленін писав про Сталіна), – сказав Портников. – От ми бачимо Мединського, який народився у Смілі, там само, де народився мій дідусь. Мединський каже: «В Смеле никто не говорил по-украински никогда!» І він цю галіматью путіну розповідає. Я можу засвідчити, що в Смілі розмовляли українською мовою і до війни, і після війни. І я думаю, що сам Мединський розмовляв із бабусею «не дуже російською» мовою. Тому що і зараз, коли він говорить російською мовою, видно, що він не до кінця опанував російську мову «баріна». Це для мене абсолютно очевидно.

Дивіться з 43:50:

реклама

Коментарі  

 
-5 #1 Яків Миколайович 12.07.2022 07:50
В Смілі,як і в Черкасах, тотальна русифікація розпочалася наприкінці 60-х. До Щербицького в Смілі більше половини шкіл були українськими, а російською спілкувалися переважно держслужбовці та завезені з Росії "партійно-господарські кадри" на кшталт батьків Мединського. Наради на виробництві та в органах місцевої влади проводилися, переважно, українською, українською велась більша частина виробничої та фінансової документації. А на кінець 70-х Смілу,як і Черкаси, було вже повністю русифіковано. Російська стала обов'язковою як в сфері місцевого управління та виробничих стосункахв сфері торгівлі та послуг, було повністю переведено на російську всю звітність та виробничу документацію, русифікували систему освіти, навіть вивчення української мови залишили лише "за згодою батьків". З подачі парторганів та спецслужб, українську стали таврувати як мову неосвічених селюків. Ось у цьому насильницьки русифікованому середовищі і зростала така манкурстська потороч,як Матвієнко і Мединський.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100