реклама

реклама

Громадська спілка «Мережа правового розвитку» проводила аналіз дієвості роботи виконавчих органів Золотоніської (Черкаська область), Самбірської (Львівська область) та Конотопської (Сумська область) міських рад впродовж березня-травня 2022 року.

1660840370375

Представник спілки, керівник Черкаського правозахисного центру Тарас Щербатюк зауважив, що експерти перевіряли, чи справляються органи місцевого самоврядування з своїми обов’язками у період воєнного часу.

– За наслідками дослідження ми розробляли певні рекомендації, як же діяти в період воєнного часу, щоб не критикувати, а допомогти. А оскільки ми постійно працюємо у руслі дотримання прав людини, досліджуючи, як місцева влада працює з громадою, то й використали свою методику і свої механізми для аналізу. Досліджували соціальний захист населення, сферу безпеки, правосуддя, доступ до інформації. Області обирали наступним чином. Черкащина була як тилова область, також взяли область прифронтову і ту, куди був наймасовіший переїзд переселенців. Проаналізували заходи в громадах, їх сайти, їх рішення, тобто від і до…  зазначає Тарас Щербатюк.

Наприклад, у сфері безпеки для покращення роботи органів місцевого самоврядування експерти надали такі висновки: необхідно проаналізувати місцеві програми та визначити найбільш пріоритетні; забезпечити інформування населення про хід реалізації заходів; долучати до реалізації заходів громадськість та громадські формування; при реалізації заходів в сфері безпеки врахувати досвід населених пунктів, де проводяться або тривають активні бойові дії; розповсюджувати серед населення інформацію про евакуацію у випадку надзвичайної ситуації; впорядкувати наявні в громаді укриття; розповсюджувати інформацію про номери гарячих ліній тощо.

– Загалом, результати нашого дослідження показали відсутність суттєвих відмінностей у робочі виконавчих органів міської ради у різних регіонах України. Структурні підрозділи міських рад різною мірою адаптувалися до нових умов роботи. У гуманітарних сферах спостерігалася спершу певна несистемна робота щодо забезпечення потреб ВПО. Водночас складною є ситуація з безпекою і в сфері доступу до правосуддя. Найскладніша ситуація з забезпеченням доступу до інформації. Адже органами місцевого самоврядування під приводом запровадження воєнного стану не надаються відповіді на запити та не розміщується певна інформація на ресурсах. Зокрема, йдеться про інформацію щодо діяльності органів місцевого самоврядування в частині звітування про реалізацію програм та заходів, – каже Тарас Щербатюк

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100