реклама

реклама

2022 року на Черкащині посіяли на тисячу гектарів більше гречки, ніж торік. Найбільше засадили в Золотоніському та Уманському районах. Вже зібрали врожай на площі вісім гектарів, розповіла Суспільному начальниця відділу організації виробництва Валентина Сокирко.

2ebebacb269b6d6d

В одному з фермерських господарств Черкащини звільняють місце для урожаю 2022 року. За словами голови фермерського господарства Віктора Гарагая, в них із попереднього року залишилася соя. Вона чиста і суха. Нині її продають та вивозять.

"Із пшеницею ми ще якось вирішили, а сою вивозимо, бо потрібно звільняти площі. Працюємо, робимо заготівлі на посівну на наступний рік", – пояснив пан Віктор.

На складі вже лежить новий збір пшениці. Погодні умови 2022 року вплинули на якість зерна, та й логістика через війну змінилася:

"Логістика нині забирає практично третю частину вартості нашого збіжжя. Якщо взяти за цією собівартістю гектара цього року, то і за врожайністю ми зараз хоча б вийшли в нуль. За цієї цінової політики, яка нині є".

11 років працює у фермерському господарстві Ольга Дуфановська. Каже, що жнива – це тяжка робота, проте важлива.

"Ми сьогодні вантажимо, вивантажуємо, прибираємо – працюємо. В нас йтимуть урожаї сої, кукурудзи, насіння, а далі йтимуть посівні роботи в нас – озима. То готуємось і працюємо".

Техніку ще з літа підготували до жнив, розповів тракторист, комбайнер Андрій Банул:

"Зернові відпрацювали, залишилися соя, соняшник, гречка, кукурудза. Ще роботи багато. Техніка з літа підготовлена до жнив. Зачистка, перелаштування – і в бій".

Нині у фермерському господарстві готуються до збору гречки. За декілька днів розпочнуть жнивну кампанію тієї, що садили на початку червня, пояснив голова фермерського господарства. За його словами, вони вже мають зерно, яке можна пускати на перероблення. Його якість непогана: мало рудого, чорного багато.

Частину гречки, яку посадили в липні, збирати почнуть із середини вересня. Загалом 2022 року посадили 43 гектари. Врожайність залежить від погодних умов, пояснив пан Віктор.

"Все залежить від того, як летітимуть бджоли. Чим більше бджіл прилетить, тим більше вони запилять і буде краща гречка. І щоб були сприятливі умови: дощі, волога, тумани – оце вона любить. Я думаю, десь за дві тони з гектара перевалимо. Якщо дасть три, то це взагалі буде супер".

Робили ставку на продовольчі культури через війну. Тому продавати її планують на українському ринку:

"2021 року наше підприємство не сіяло гречку, ми сіяли її давно. Цього року ми виходили через війну із продовольчої безпеки. І скільки ж нам можна їсти гречку імпортну? Ми не знаємо, звідки її завозять. Ми не гонимося за такими великими прибутками, бо головне результат".

Черкащина однією з перших в Україні почала збирати цю культуру, розповіла начальниця відділу організації виробництва Валентина Сокирко. І вже мають перші результати:

"Вже зібрали вісім відсотків цієї культури. І середня урожайність поки що – 11 центнерів із гектара. Нині ми збільшуємо потужності та плануємо зібрати вже 2022 року понад три тисячі тонн", – розповіла Валентина Сокирко.

Гречка популярна серед населення, тому намагалися орієнтувати аграріїв на ті культури, що є у попиті, пояснила начальниця відділу організації виробництва.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+2 #3 Перехожий 03.09.2022 09:30
Нехай буде гречка...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #2 Споживач 02.09.2022 09:35
Чи буде та гречка в наших магазинах? Чи "поїде" десь далі...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #1 Олег 02.09.2022 08:21
))) а толку?! По 100 гривен пускай она погниет мыши поедят ее
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100