реклама

реклама Делікат

реклама

Письменник-мариніст Антон Санченко завітав до Черкас та презентував одне перевидання і свіжі видання власної творчості: «Круз та Лис», «Виїзна віза» та «Морський збірник», – повідомляє кореспондент видання «Прочерк».

Антон Санченко – моряк, родом з Херсону, плавав 14 років на пасажирських, рибальських та торгових пароплавах. Працював начальником радіостанції в Керчі, Одесі, Херсоні, Стамбулі та Піреї. Але після того, як азбуку Морзе та радистів скасували, вирішив змінити життя і в 2005 році закінчив філологічний факультет КНУ ім. Т. Г. Шевченка. Проте про море забути не зміг. Наразі він має зо два десятки власних книжок та перекладів: Кіплінга, Сабатіні, Джошуа Слокама та інші. Всі вони про море. Також письменник уклав серії морських пригод для кількох українських видавництв.

20221020_161913

Письменник вперше за всю свою творчу діяльність завітав до Черкас, щоб презентувати власні книги нового перевидання і свіжі видання.

Серед них одна з останніх: «Круз та Лис» – біографічна книга про першого навколосвітнього мореплавця російської імперії Юрія Лисянського.

Про Крузенштерна та його експедицію говорили багато, а ось другий капітан – Лисянський, родом з українського Ніжина, залишився в тіні. У книзі автор пояснює, чому так сталося і чому Лисянський став «другорядним». Твір Антона Санченка – це приквел про все, що було з Лисянським до навколосвітньої подорожі: навчання у кадетському корпусі, стажування у британському флоті та війна з Наполеоном.

У книзі «Круз та Лис» автор згадує і про Запоріжжя. Він описує мандрівку Катерини ІІ на галерах по Дніпру в Херсон повз Хортицю. Писання Санченка містить історичні маловідомі факти здатні зацікавити широкі кола читачів. Автор розповів, що збирав матеріали для «Круз і Лис» кілька років.

20221020_170923  

Однією з причин, що підштовхнули автора до написання цієї книги, була цікавість до міста Ніжин, його історії та культури. Мариніст Антон Санченко зауважив:

«Російські біографи писали про Ніжин «как уездный русский городок». В усіх біографіях Лисянського Ніжин проходить скоромовкою і нічим не відрізняється від російського містечка. Хотілося показати, що насправді це не так. Я довідався, що оригінальна книга «Навколосвітня подорож» є у бібліотеці Ніженського університету і поїхав на неї подивитися. Ми її перевидали, знайшли щоденники Лисянського з часів його служби в англійському флоті.  Виявилося, що цю навколосвітню експедицію Крузенштерна  та Лисянського замислили два ніжинця. А всі історії, що повигадували навколо цього – це домисли».

Книгу «Круз та Лис» вже презентували у Харкові, Ніжині, Запоріжжі, Миколаєві, Одесі, Києві, Бучі.

Письменник розповів, що найбільше зацікавлених читачів зустрів у, тоді ще не окупованому, Херсоні. Це безпосередньо пов’язано із тим, що у Херсоні навчалося багато моряків.

Наразі Антон Санченко працює над науково-популярною книгою про українське судноплавство від античності до сучасності.

У коментарі журналісту видання Прочерк автор анонсував, що планує написати та видати другу частину «Круз та Лис».

20221020_170936

«Я вже збирався їхати в Таллін – на Батьківщину Крузенштерна, у музей Крузенштерна, послухати, що про нього говорять естонці, але повномасштабне вторгнення відклало мої плани. У другому томі будуть нові факти з біографії цих двох моряків, більше інформації й про їхню навколосвітню подорож. Насправді, це найбільш задокументована подорож, тому що кожен офіцер на кораблі вів щоденник за вимогою адміралтейства і потім вони їх здали. Ці матеріали мають великий потенціал для авторів», – поділився письменник.

Наприкінці зустрічі автор підписав книги для читачів та пофотографувався з прихильниками.

Анастасія Бут

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100