Івано-Франківський Центр журналістської солідарності НСЖУ днями провів навчальний онлайн-вебінар: «Робота журналіста в зоні бойових дій та на прифронтових територіях: правила, обмеження, поради. Загальні обмеження воєнного часу для медіа».

312026026_510520120935378_6338832519650345992_n-750x375

На початку до медійників з Франківщини, Львівщини, Дніпра й Києва та місцевих студентів, зі вступним словом звернувся голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко.

-Те, що ми раніше розглядали фоново, тепер мусить стати одним із головних пунктів. Тепер є багато можливостей, тренерів, які можуть розповісти про накладання турнікетів, фізичну підготовку. При цьому слід реагувати й на хімічну, радіаційну небезпеку. Це начебто дуже далекі речі від основної журналістської роботи, однак необхідно підвищувати професійну готовність. Також робити акценти на журналістську етику в розумінні відповідальності за долі героїв наших матеріалів. Ми маємо розуміти, що за фактом публікації можуть бути наслідки для людей, – наголосив пан Томіленко.

312250046_512346620743679_1353765515835509313_n-1-1024x576

Спікер тренінгу, спеціальний кореспондент Інформаційного агентства Міноборони України АрміяІnform, полковник Тарас Грень, наголосив, що для окупантів журналісти на війні стають цілю номер один.

-Журналісту в районі бойових дій не потрібно бути схожим на військового – це згідно з міжнародними правилами. Журналістам необхідно мати синього кольору шоломи і бронежилети та розпізнавальні знаки: надпис «PRESS» великими білими літерами. Але, як показав досвід, росіянам все одно, в чому ти одягнений. Навпаки, журналісти стають ціллю номер один. Якщо вони бачать представників засобів масової інформації, по них ведеться вогонь, – зазначив військовий кореспондент.

На думку полковника, ворог цілить в представників преси за різних причин. Наприклад, через камеру.

-Камера – оптика, яка дозволяє приблизити й поглянути, що відбувається на позиції ворога. Також через те, що журналіст є документалістом, який зафіксує всі воєнні злочини, а їм це не потрібно. Тому, я дуже рекомендую, якщо ви збираєтесь в зону бойових дій, то майте із собою індивідуальні засоби захисту: аптечку встановленого зразка, яку можна отримати тепер у НСЖУ, Центрах журналістської солідарності, наприклад. Їх дають разом із бронежилетами та шоломами, -сказав Тарас Грень.

Він також нагадав журналістам про правила, які обов’язково мають дотримуватись всі представники ЗМІ, перед тим, як вирушити на війну:

  • необхідно отримати акредитацію від Міністерства оборони України. Відповідна форма розміщена на офіційному сайті. Документи робляться протягом двох тижнів;
  • знайти і зв’язатися з пресофіцером регіону, куди ви збираєтеся їхати. Кожне питання і щодо логістики, і щодо зйомок, і щодо спілкування з військовими чи просто цивільними людьми, необхідно узгоджувати з  пресофіцером.

І пам’ятати про найголовніше.

-Жоден кадр не вартує вашого життя. Я розумію, що табличка на редакції: «Тут працював герой» це дуже круто, але хай вона зачекає ще років зо сімдесят. Тому слухайте все, що вам говорить пресофіцер. У жодному разі не можна брати до рук зброю, фотографуватися з нею – це не ваше. Тому що таким чином ви ніби стаєте на бік Збройних Сил в очах нашого ворога, – наголошує військовий журналіст.

312240091_5822968037735449_3765789059515924250_n-1024x576

Івано-франківський журналіст Віталій Чорненький, який був присутнім на заході,  неодноразово їздив у зону бойових дій та на деокуповані території. Від нього учасники отримали ще одну пораду.

-З кожної поїздки ми повинні привезти матеріал й обов’язково подати його правильно. Не завжди той матеріал, який ти зібрав, можна зразу, по приїзді, подавати і робити з нього сенсацію. Буває таке, що цей матеріал падає в скриньку і буде чекати того моменту, коли ми переможемо і закінчиться війна, – сказав журналіст.

 Про це повідомляє НСЖУ.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100