реклама

реклама

Лідер збірної України зі спортивної гімнастики Ілля Ковтун вийшов на тренування перед стартом чемпіонату світу у антивоєнній футболці, за що міг отримати покарання, пише suspilne.media

5007e68dd850cae9

Чемпіонат світу зі спортивної гімнастики розпочався у Ліверпулі у суботу, 29 жовтня. Першими для виступів вийшли гімнастки, які намагаються відібратися до фіналів у командних та особистих змаганнях.

У день старту чемпіонату світу зі спортивної гімнастики свої тренування проводили й представники збірної України. Зокрема 19-річний Ілля Ковтун, який на ЧС-2022 боротиметься за медалі в особистому багатоборстві та на окремих снарядах.

На тренування український гімнаст вийшов у футболці з написом "Зупиніть війну" ("Stop War"), приуроченій повномасштабному вторгненню РФ, яке триває понад вісім місяців. За що ледь не отримав покарання від Міжнародної федерації гімнастики.

Міжнародна федерація гімнастики звернулася до Ковтуна та пояснила, що попри розуміння ситуації, яка відбувається в Україні, виступає проти подібних заяв. А також звернулася до української федерації з проханням, щоб гімнаст не виступав у цій футболці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ілля Ковтун виборов друге золото на Кубку в Угорщині

"Ми обговорили це питання з президентом федерації міжнародної гімнастики. Навіть якби ми дійшли згоди щодо заяви "Зупиніть війну", не можемо допустити подібні політичні заяви на наших турнірах. Ми підійшли до гімнаста та до очільника делегації, щоб сказати, що розуміємо, наскільки важливою для них ця заява та наскільки це сумно. Проте це дещо, що ми не хочемо бачити під час чемпіонату світу і сподіваємося, що подібного більше не трапиться", - сказали у зверненні представники FIG.

Водночас у Міжнародній федерації гімнастики вирішили не карати Ковтуна за одягнуту футболку, обмежившись лише попередженням.

Суспільне Спорт звернулося до особистої тренерки Іллі Ковтуна Ірини Надюк з приводу ситуації з футболкою, яка трапилася на чемпіонаті світу.

За словами тренерки, Ковтун сам вирішив одягнути футболку на тренування, тоді як у делегації вважали, що жодних проблем не буде, оскільки закликів проти Росії на ній не було зображено.

"Ілля сам захотів одягнути цю футболку на тренування і продемонструвати цей меседж. Ми вважали, що ніяких проблем не має бути, адже на ній не було ніякого негативу, закликів проти агресора чи якогось негативу. Вона зроблена у наших кольорах з написом “Зупиніть війну”. Ми нікого не обзивали, просто хочемо миру та нашої незалежності, щоб ніхто нас не чіпав", - сказала Надюк.

"Ілля вийшов у ній на опробування залу. В нього зараз травмоване плече, тому декілька приладів на другому помості ми не пробували, щоб поберегти спортсмена. Він вийшов на поміст допомогти мені з іншими гімнастами. А потім, через два прилади, до нас підійшли з FIG, показали фото Іллі у цій футболці і у спокійному, не грубому тоні, попросили її зняти та більше не одягати. Ми принесли вибачення, адже не хотіли, щоб у когось з нашої делегації виникли проблеми. І пішли далі", - додала тренерка.

Також Ірина Надюк повідомила, що через акцію Ковтуна Міжнародна федерація гімнастики викликала представника Міністерства молоді та спорту України з проханням не одягати ці футболки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чуб: Про бокс і вату

"На сьогодні FIG викликали нашого представника з міністерства, вони їй назначили час зустрічі та попросили також її, щоб ми ці футболки більше не одягали. Вони повністю нас підтримують та розуміють, що нам ця тема дуже болить. Але вони хочуть зберегти спокійну атмосферу навколо змагань, щоб не виникало додаткових проблем. Тому вони просять, щоб ми свої емоції стримували. Бо їм вже почали за Іллю писати російські ЗМІ".

"Я вважаю, що ми нічого поганого не зробили. Тому я не знаю, чому вони так відреагували. Хоча десь, на якомусь рівні, можу їх зрозуміти. Тому ми вибачилися, щоб не було проблем з FIG, зробили свої висновки і більше цих футболок не одягаємо".

Тренерка Ковтуна також відзначила, що проти гімнаста справді не накладатимуть санкції через футболку. Однак здивована подібною позицією від FIG.

"Вони нам повідомили, що ніяких санкцій не накладатимуть, лише ось це прохання в усній формі. Тобто, санкцій немає ані до Іллі, ані до мене. Але попросили стримувати власні емоції. Вони нас розуміють і переймаються нашим болем, але намагаються уникати подібних гасел, щоб дотримуватися лінії “спорт поза політикою”. Але як так таке може бути, коли ми з Іллею з 22 лютого не можемо повернутися на територію України? Як це, війна поза гімнастикою? Ми цього не розуміємо, стільки часу не були вдома, не бачили рідних. Постійно нас утримують наші друзі. Спочатку італійці, а останні чотири місяці - хорвати. Нам вже соромно, що нас годує та утримує інша країна. Постійно живемо на валізах, як кочівники. Це вже дуже складно і морально, і психологічно".

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100