реклама

реклама

Із самого початку війни область продовжує приймати вимушених переселенців з небезпечних областей України. Найбільше з Донеччини, Луганщини, Харківщини, Миколаєва. Тож першочерговими завданнями  приймаючих громад є всіляко допомогти внутрішньо переміщеним особам адаптуватися на місці.

DSC_0823

Аби допомогти з адаптацією та інтеграцією новоприбулих громадян на Черкащині запускають в роботу адаптаційну платформу. За словами директорки Черкаського обласного контактного центру, радниці з питань ВПО в Черкаській області Лариси Ходаковської, у межах адаптаційної платформи заплановані виїзди профільних фахівців: юристів, психологів, волонтерів, працівників соціальних служб до місць компактного поселення ВПО.

Така платформа має на меті допомогти з консультуванням щодо нагальних питань, надати психологічну та юридичну підтримку, прийняти звернення нагального характеру, стати орієнтиром у вирішенні певних організаційних питань.

– Зокрема, серед спектру консультацій юридично-правового характеру – оформлення та відновлення довідки про взяття на облік ВПО, паспорта та інших документів, питання трудових відносин, виплати пенсії та пільг, отримання інформації з сімейних питань, судового захисту тощо, – пояснила Лариса Ходаковська. – Стосовно психологічної допомоги, то вона фактично сьогодні потрібна кожному. Адже в  умовах постійної тривоги ми не можемо протистояти стресу, наслідки якого з кожним днем посилюються та суттєво впливають на якість життя і світосприйняття в цілому. Тож є необхідність навчитися керувати своїми емоціями, виробляти в собі певну систему адаптаційних навичок, так звану резильєнтність, які б сприяли психологічному благополуччю. І тут самотужки не впоратися, потрібен супровід фахівця та соціалізація.

Окрім того, серед першочергових питань в адаптації ВПО – допомога у реєстрації на новому місці перебування, в отриманні гуманітарної допомоги та речей першої необхідності, врегулювання питання працевлаштування та навчання, отримання медичних послуг тощо. Саме ці ключові аспекти і сформували адаптаційну стратегію з боку відповідних структур та організацій, аби систематизувати роботу на місцях.

photo_2022-11-10_14-30-10

Загалом в області комплексно працюють над комфортним прийомом та облаштуванням осіб, які вимушені були полишити свої домівки. Як відзначила перша заступниця голови Черкаської ОВА Наталія Кравченко, на Черкащині продуктивно працює обласний штаб з питань ВПО. Фахівці штабу взаємодіють із Пенсійним фондом, центром зайнятості, а також із багатьма міжнародними донорами та гуманітарними організаціями, аби забезпечити належне облаштування ВПО. Допомагають і територіальні громади.

– Ми намагаємося дотримуватися індивідуального підходу до кожного, хто прибув до Черкащини, – говорить Наталія Кравченко. – Ось і зараз очікуємо на нову хвилю переміщених осіб, тож готуємо близько 2,5 тисяч резервних місць для поселення. Уже вдалося підготувати та облаштувати усім необхідним декілька комунальних закладів для місць компактного проживання. Розглядаємо й інші альтернативні варіанти та вивчаємо потреби ВПО, аби бути напоготові допомогти. У громадах області здійснюється моніторинг вільного житла для можливого розселення людей.

Принагідно посадовиця відзначила роботу територіальних громад, які завжди підтримують та допомагають у вирішенні нагальних потреб ВПО.

Пресслужба Черкаської ОВА

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100