реклама

реклама

Андрій Черненко народився 1978 року в селі Слободо-Петрівка Гребінківського району Полтавської області. Виріс у Черкасах, де й закінчив школу № 8. Проходив строкову службу в Збройних силах України у Мукачевому, там під час повені рятував мирних жителів. Після повернення додому працював електрогазозварювальником. Добре розбирався у техніці, знався на автомобілях.

unnamed

У 2002 році переїхав до Києва, де вступив до Національного транспортного університету на спеціальність «Інженер-технолог». Працював інженером-автоелектриком на станції технічного обслуговування. У вільний від роботи час любив подорожувати Україною та за кордоном.

У 2008–2012 роках Андрій проживав у Нідерландах, де його дружина працювала перекладачем у посольстві України. Брав участь у всіх офіційних заходах посольства. Після повернення в Україну мешкав у Києві.

Рішення підтримати протестувальників на Майдані Андрій прийняв після новин про жорстокий розгін бійцями «Беркуту» протестувальників в середмісті Києва в ніч проти 30 листопада 2013 року. Майже кожного вечора приходив туди після роботи на СТО й допомагав, чим міг: підвозив на власному авто шини, будував барикади. Рідні намагалися відмовити Андрія, але він твердив, що мусить допомагати мітингувальникам, бо хоче кращої долі для своєї дитини. Андрій був прибічником мирного протесту.

Увечері 18 лютого 2014 року Андрій приїхав на Майдан, де близько 22:00 отримав кульове поранення у груди. Пораненого було доставлено до Будинку Профспілок, а звідти доправлено до Київської міської клінічної лікарні №17. Чоловік помер у лікарні близько 23:20 того ж дня. Андрію Черненку було 35 років.

Поблизу Дзвона Гідності на алеї Героїв Небесної Сотні вже традиційно співробітники Музею Майдану встановили портрет на знак ушанування загиблого протестувальника у день його народження. Запрошуємо киян та гостей міста впродовж дня відвідати тимчасовий меморіал поблизу Екуменічного храму Архистратига Михаїла та Українських Новомучеників у Києві й ушанувати героя, вдаривши у Дзвін Гідності.

Про це повідомляють у Музеї Майдану.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100