реклама

реклама

У Черкасах власники більше 30 тисяч домогосподарств отримують субсидії від держави. Хто має право на субсидію? Як дізнатися, чи нараховано вам субсидію та в якому розмірі? Як перевірити нарахування субсидії онлайн? Пояснює заступниця директора департаменту соціальної політики Катерина Бінусова.

324236505_872260573917344_7863232411326590347_n

Субсидія – це адресна допомога, яка надається для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.

Катерина Бінусова нагадує, що з 1 грудня 2022 року звертатися за оформленням житлових субсидій та пільг слід до органів Пенсійного фонду України. Подавати заяви можна у будь-який сервісний центр ПФУ, незалежно від місця проживання. Прицьому, аби дізнатися, чи призначено вам субсидію, не потрібно телефонувати в Пенсійний фонд України. Зробити це можна онлайн.

Насмперед, Катерина Марківна нагадує, що отримати субсидію можуть:
- одна із зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб;
- особа, яка не зареєстрована, але фактично проживає у приміщенні на підставі договору оренди житла, якщо їй нараховується плата за житлово-комунальні послуги;
- індивідуальні забудовники, будинки яких не прийняті в експлуатацію;
- неповнолітні, які залишились без батьківської опіки, за заявою опікуна;
- сім’ї, які витрачають на оплату комуналки більше, ніж розмір обов’язкового платежу.

Для кожної сім’ї розмір розраховують індивідуально. Це залежить від складу та доходу родини.

Через військове вторгнення РФ було оновлено механізм призначення субсидій. Тепер субсидію можуть отримати також внутрішньо переміщенні особи, подавши необхідні документи.

Також отримати субсидію можуть особи, які:
- належать до складу домогосподарства і перебувають за кордоном у період дії воєнного стану;
- мають у власності декілька житлових приміщень або будинків, право власності на які набуто шляхом успадкування;
- мають заборгованість з оплати житлово-комунальних послуг, яка утворилась в період дії воєнного стану.

«Сума субсидії нараховується залежно від кількості людей, які проживають у квартирі чи будинку, – пояснює Катерина Бінусова.Якщо в оселі живуть не усі, хто там прописаний, субсидія розраховується на осіб, які фактично живуть у приміщенні, на підставі рішення районної держадміністрації, виконавчого органу міської або районної ради».

Інформація про розмір нарахованої компенсації міститься в Єдиному державному реєстрі одержувачів житлових субсидій.

На спеціальному порталі від Мінсоцполітики є можливість онлайн перевірити нарахування субсидії, її розмір на опалювальний та неопалювальний сезони. Для цього потрібно знати тільки поштову адресу одержувача.

Також у реєстрі міститься інформація про:
* стан субсидії;
* населений пункт;
* номер заяви;
* місцезнаходження вашої особової справи;
* період нарахування компенсації.

«Щоби дізнатися, чи нарахована вам субсидія та у якій кількості, необхідно перейти на портал Мінсоцполітики, – розповідає Катерина Бінусова. – Алгоритм дій такий: зайдіть на державний портал subsidii.ioc.gov.ua та  введіть свої особисті дані (область, місто, вулицю, номер будинку і квартири). Вводити прізвище, ім’я, по-батькові, номер паспорта, ідентифікаційний номер і так далі – не потрібно. Підтвердіть, що ви не робот, і натисніть кнопку Шукати. Перед вами з’явиться вся інформація про вашу  субсидію – її нарахування, сума, період призначення тощо».

Катерина Марківна при цьому зазначає: субсидія на оплату житлово-комунальних послуг, витрат на управління багатоквартирним будинком призначається з місяця звернення до дати закінчення опалювального сезону й розраховується на неопалювальний сезон – з 1 травня по 30 вересня, на опалювальний сезон – з 1 жовтня по 30 квітня.

Детальніше роз’яснення – за телефонами громадської приймальні департаменту соціальної політики:
095 200 16 45
067 509 50 26
093 296 54 58

Про це повідомляє пресслужба Черкаської міськради.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100