реклама

реклама

Святкові різдвяні літургії відбуватимуться в храмах Православної церкви України 6 та 7 січня. Про це розповів Митрополит Черкаський і Чигиринський Іоан, пише Суспільне.

2f13b8d4a43060ef

За словами Владики, різдвяні служби відбуватимуться в усіх храмах ПЦУ, крім одного.

"6 січня служба буде одна — о 8:00 — це царські часи та вечірня з літургією. 7 січня також служба розпочнеться о 8 годині ранку — літургія. 7 січня різдвяна літургія відбуватиметься в усіх парафіях, котрі вирішували служити й тих, які служили цю службу 25 грудня. Крім однієї, тобто парафіяни Свято-Анатоліївського храму одноголосно зійшлися на тому, що для них було достатньо однієї літургії — 25 грудня", — прокоментував Митрополит Черкаський і Чигиринський Іоан.

Як повідомили в інформаційній службі Черкаської єпархії, відзначення Різдвяного святвечора та Різдва Христового в ці дати є традиційним.

"6 Січня – Надвечір’я Різдва Христового (Різдвяний святвечір). 7 січня — Різдво Христове. У Свято-Троїцькому Соборі відбудуться урочисті Божественні Літургії", — розповіли в інформаційній службі.

Парафіяни Черкащини самі вирішували, коли святкувати Різдво: по-новому, тобто 25 грудня, чи по-старому, тобто 7 січня. Так прокоментув Суспільному керівник інформаційної служби Черкаської єпархії ПЦУ, священник Андрій Шпунт.

"У парафіян був вибір. Якщо більшість людей буде готова до того, щоб переходити на святкування 25 грудня, то буде прийняте рішення і відбудеться календарна реформа. Бо не може бути так, щоб лише Різдво святкували раніше, а всі інші свята по-старому. Тому що всі свята, які є нерухомі, відбуватимуться на 13 днів раніше. Це не стосується Великодня та свят, які пов'язані з ним. Ті, хто святкуватиме Різдво 7 січня, піст розпочинав 28 листопада", — пояснив священник Андрій Шпунт.

2022 року в трьох храмах Черкас відбулися різдвяні літургії 25 грудня: в храмі святих Кирила та Мефодія, Свято-Анатоліївській парафії та парафії Успіння Пресвятої Богородиці.

У храмі святих Кирила та Мефодія, що біля Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, вирішили провести дві різдвяні літургії. Одна відбулася 25 грудня, а по-старому відзначатимуть 7 січня, розповів настоятель храму, отець Ігор Шемяков.

"Ми вирішили святкувати Різдво Христове 25 грудня за бажанням парафіян. Будемо також проводити літургію і 7 січня. Більшість парафіян вже готуються. 7 січня буде як шана традицій. Втім, вирішили переходити, бо юліанський календар не збігається з громадським. Виходить дисонанс у житті. Святкування 7 січня це для нас більше як закостеніння. До віри не має ніякого відношення, в яку дату святкувати подію. До відзначення 25 грудня ми готувалися з 15 листопада. Піст тривав 40 днів, як має бути. А 7 січня святкуватимемо з усіма разом. Тобто почекаємо всіх інших, поки вони допостять", — пояснив священник.

Як і 25 грудня, 7 січня у храмах молитимуться за перемогу України та захист оборонців, з надією на те, що те світло, яке Господь приніс у світ, освітить розуми тих, хто ще блукає в пітьмі, розповів священник Ігор Шемяков.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100