реклама

реклама

Робота ДРАЦСів під час ВІЙНИ: одруження, імена, як бути з документами рф. Детальніше про це у відео «Актуально з Волошиним» з начальницею відділудержавної реєстрації актів цивільного стану в Черкасах Лідією Литовкіною.

– Робота стала непередбачуваною, бо тепер працюємо не з ранку до вечора по часу, а коли є світло, коли немає тривог. І люди в цей період стали терплячіші. Розумієте, озвучені фактори – те, що від нас не залежить. Тож намагаємося давати номери телефонів, інколи й особисті, щоб повідомити, коли людей можемо прийняти, – зазначає Лідія Литовкіна.

788

Найперший документ, який отримує людина – свідоцтво про народження. І це вже робота ДРАЦСу. Так само у ДРАЦСу родині померлого отримують документи про смерть.

– Ми з людиною протягом всього життя, – каже Литовкіна. – Одружуємо. Розлучаємо. Інколи доводиться змінювати ім’я, або помилки в імені. Буває й таке, що батьки хочуть назвати дитину виключно так, як хочуть: Нікіта, Даніла. Ми зобов’язані йти назустріч. Проте нині частіше стали брати українську інтерпретацію, ми підказуємо, радимо. Виходить Микита, Данило. Пояснюємо, що удома людину можна називати скорочено, але з дитинства людина має бути освіченою і мати гарне правильне ім’я.

Також більше в час повномасштабного вторгнення більше стали одружуватися. Розірвань шлюбу стало на сотню менше, а одружень на 500 більше. А от народжень торік було на 200 менше, ніж у 2021 році.

– На 5-6й день повномасштабного вторгнення пішов масовий вал. Хлопці з тероборони, з ЗСУ, яким сказали збиратися на війну, приходили до ДРАЦСу. Спершу приходили старші, хто не узаконив просто шлюб, але хто жив разом і по 20 років. А потім стали приходити геть молоді. Пригадую, як приходила пара 18-річних. Він вже був з наплічником, вона маленька, тендітна, з букетиком квітів. Він буквально в’їжджав зразу ж після розпису… – пригадує Литовкіна. – Спершу перестало бути актуальним зачіска, макіяж, весільна сукня. Вже влітку стали більше наряджатися. У нас, взагалі, перша реєстрація шлюбу з часу повномасштабного вторгнення почалася вже 26 лютого.

Детальніше у відео:


реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100