реклама

реклама

Директор Черкаського обласного онкологічного диспансеру Віктор Парамонов сьогодні показав голові облради та депутатам будівництво бункеру для лінійного прискорювача. Роботи ведуться на території обласного онкоцентру. Це буде приміщення близько 500 метрів квадратних. Загальна ціна проекту 60 мільйонів. Приміщення планують завершити до кінця літа. І тоді там розміщуватимуть сучасне обладнання для онкодиспансеру – лінійний прискорювач для опромінення пухлин з лікувальною метою.

1675333331704

Як розповів в коментарі «Прочерку» Віктор Парамонов, будівля складатиметься з двох бункерів. У цілому потрібно ще 50 мільйонів на будівництво. Це кошти з обласного бюджету. Коли наприкінці літа побачать, що роботи завершуються, будуть шукати вже, де купити лінійний прискорювач.

– Раніше, ви пам’ятаєте, тривали розмови, як придбати лінійний прискорювач, лізинг чи концесія. Концесію депутати не схвалювали, відмовилися від цього способу. Згодом вирішили краще лізинг. Та зараз війна все змінила. Можливо, держбюджет купить. З міністерством весь час ведемо переговори. А в кінці весни, коли вийдемо на 70-80% готовності, треба буде вже чітко визначатися, – каже Віктор Володимирович. – І прораховувати, бо кобальт же везли з росії, а тепер Африка, інші країни… Це радіактивний заряд, який необхідний нам для роботи. Сам лінійний прискорювач будемо брати мабуть з Америки чи Швеції.

Фахівець каже, таким обладнанням Україна заповнена десь на третину. Ще будувати багато...

1675333460604

– Знаю, нещодавно були встановили обладнання в Краматорську. Та коли почалося повномасштабне вторгнення, то встигли вивезти десь в інший заклад, але куди, не знаю, – говорить Віктор Парамонов. – У цілому, це ж дуже потрібне обладнання. Лінійний прискорювач має функцію опромінення злоякісних пухлин, шляхів метастазування та метастазів. Іноді опромінюються можливі ділянки, де ми передбачаємо, що є метастази. Це локальне лікування. І його ще називають радіохірургію.  А тому тут робота не лише лікаря, а інженерів радіологів.

Лікар каже, що для обслуговування лінійного прискорювача потрібні будуть і інженери, можливо, фахівців п’ять. Тож він вже спілкувався і з ректором Черкаського державного технологічного університету Олегом Григором. Адже потрібні будуть грамотні кадри, не лише лікарі, а й технічні працівники.

Назарій Вівчарик

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+4 #1 Алекск 02.02.2023 13:24
Рак не лікується!!трат а грошей і пил в очі!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100