реклама Делікат

Другий лінійний прискорювач для лікування онкологічних захворювань вже в Україні й незабаром буде введений в експлуатацію.

Фото: moz.gov.ua


Нагадаємо, що обладнання придбали торік Медичні закупівлі України на замовлення Міністерства охорони здоров’я, повідомляє пресслужба МОЗ.

За допомоги новітнього обладнання лікарі можуть таргетовано впливати на ракові клітини у внутрішніх органах, використовуючи випромінювання. Тобто обладнання дозволяє повністю знищити або зупинити ріст пухлин з мінімальним пошкодженням здорових тканин пацієнта.

Саме такий лінійний прискорювач Elekta Harmony другим отримав Черкаський обласний клінічний онкологічний диспансер. Вартість обладнання склала 36 млн грн.

«Онкологічні захворювання є однією з основних причин смерті не лише в Україні, а й світі. В нас ситуація погіршується повномасштабною війною. На жаль, люди змушені піклуватися про власну безпеку, питання ж вчасної діагностики нині часто не на часі. Комплексно працюємо над тим, аби покращити якість діагностики та лікування, уніфікувати підходи та скоординувати зусилля на всіх рівнях», – розповідає міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко.

Минулого тижня уряд схвалив Національну стратегію щодо контролю злоякісних новоутворень до 2030 року, а також затвердив план дій з її реалізації до 2025 року.

«Одним з аспектів є забезпечення якісного, доступного та безоплатного лікування онкопацієнтів. Над цим ми працювали й раніше. Торік централізовано, коштом держави, разом із МЗУ ми закупили таке дороговартісне обладнання як лінійні прискорювачі. Перед медзакладами стояло завдання забезпечити готовність прийняти, змонтувати та запустити їх в роботу», – сказав міністр охорони здоров’я України.

Фото: moz.gov.ua


«Лінійний прискорювач – для нас новий напрям, нова якість лікування раку. У нас досить гарно розвинена терапевтична онкологія, трансплантологія, онкохірургія. А до поставки такого обладнання ми готувалися майже два роки: завершили підготовку приміщення, наразі триває підготовка спеціалістів для роботи на ньому. Щорічно у нас лікується близько 22 тисяч дорослих і маленьких пацієнтів з онкологією, а лікування на прискорювачі потребують понад 1,5 тисячі людей», – зазначив керівник Черкаського клінічного онкоцентру Віктор Парамонов.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100