реклама

реклама

3 березня Всесвітній день письменника. Святкують його не лише романісти, прозаїки, поети, памфлетисти, публіцисти, фантасти, фейлетоністи, новелісти, есеїсти та інші майстри пера, а й журналісти, критики, культурологи, історики, блогери, викладачі, студенти та випускники філологічних навчальних закладів, любителі читання.

Професія письменника з’явилася багато століть тому, але майстри слова отримали своє свято лише в січні 1986-му на засіданні 48 конгресу Міжнародного ПЕН-клубу.

Як продовжує розвиватися книговидавнича галузь на Черкащині. Основні тенденції у період війни? – про це йшлося у передачі «Радіодень» на Радіо «Рось».

Видавець з Черкас Юлія Чабаненко каже: перші місяці війни про книгу ніхто не згадував.

– Але цей час показав, що ми єдині, боїмося одне за одного, підтримуємо одне одного. І поки була перерва в книговиданні у мене з’явилося ряд ідей і проектів. І один з них – це щоденник психологічного розвантаження. Кожен час вимагає свого продукту. До війни ми займалися виданням книг різних напрямків. А нині маємо працювати над собою. І такі креативні завдання, як цей щоденник, працюють, - зазначає видавець.

70448101_2344564408931917_3055714973058596864_o

Видавець каже: після певної паузи стали приносити поезію і прозу до видавництва.

– Готуються до друку книги Вербівської, Діхтяренко, Брукс. Зараз в роботі актуальна книга Валентини Коваленко. Це образна поезія аж мурашки по шкірі. І розбита поезія прозою як нас тримає наш рід! – каже Юлія Чабаненко.

Провідна бібліотекарка відділу обслуговування бібліотеки імені Лесі Українки Лариса Гаврилюк каже, що серед читачів користується попитом література і зарубіжних і українських письменників. І звісно місцевих авторів.

– Зупинюся на наших авторах. Популярністю користуються книги, наприклад, такий місцевих авторів як Тетяна Брукс, Назарій Вівчарик. Книги останнього мають містичну, детективну складові, є і збірки оповідань. Багато авторів не дуже відомі на Черкащині, але дуже добре знають їх в Україні, наприклад, це бойовик з патріотичними нотками Володимира Кошелюка. Останнім часом розвивається дитяча література. З’явилося кілька талановитих письменників і письменниць: Анна Григорович, Наталія Бонь, Олександр Прилуцький, та ж згадана Тетяна Брукс, яка пише і для дорослих, і для дітей, – каже бібліотекар.

За словами пані Лариси, книга – це зброя і треба підтримувати літературну діяльність.

– Ми відкрилися через кілька тижнів після війни на вимогу читачів. Вже у березні робили виставку «Книга наша зброя». До слова, наші письменники захищають нас зі зброєю. Наприклад, письменник з Черкас Артем Чех, – каже Лариса Гаврилюк.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100