реклама

реклама

«Святом обіймів і душевного спілкування» назвав голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко 8 березня – день, коли він побував із візитом в рідних Черкасах. Очільник НСЖУ зустрівся з активом обласної організації Спілки, привітав жінок-журналісток зі святом і поділився враженнями від робочого візиту в Запорізьку та Дніпропетровську області. Про це пише прес-служба НСЖУ

– Сьогодні всі наші думки – про те, як ми можемо бути ефективнішими для інформаційного фронту, для відсічі окупантам, – сказав Сергій Томіленко. – На які б теми ми сьогодні не хотіли писати, які б мирні теми не порушували, але допоки окупант в Україні – мусимо писати про війну. Покликання журналістів сьогодні – об’єктивно інформувати аудиторію, викривати воєнні злочини, надихати українців на опір, дякувати нашим героям-захисникам.

img_20230308_150046

Голова НСЖУ розповів про свою поїздку в прифронтовий Оріхів, зустрічі з тамтешніми жителями, спілкування з колегами, ділові контакти з представниками влади та силових структур Запорізької і Дніпропетровської областей. Найбільше Сергієві Томіленку запам’яталася зустріч у Дніпрі з військовими журналістами, які демонстрували відкритість і готовність до плідної співпраці з цивільними колегами.

Також очільник Спілки розповів про головні пріоритети НСЖУ. Це – безпека журналістів, підтримка тих колег, які опинилися в біді, документування воєнних злочинів, сприяння медіа в продовженні їхньої роботи в умовах економічної кризи, викликаної війною.

Голова Черкаської обласної організації НСЖУ Тетяна Калиновська розповіла про досвід роботи черкаських журналістів у період війни, подякувала центральному офісу Спілки за підтримку економічну, фінансово, організаційну, моральну підтримку медійників.

img_20230308_152913-1024x683

Окремо вона зупинилася на проблемах журналістів Черкащини, серед яких найгостріша – падіння рекламного ринку і, як результат, серйозні економічні проблеми більшості редакцій.

– На Черкащині, як і в усій Україні, третина газет зараз не виходять. На облік у центрах зайнятості стали також представники багатьох колективів радіокомпаній. У редакціях медіа працює по 1-3 людини, – розповіла Тетяна Калиновська. – Також бентежить відсутність газет, які охоплювали б усю аудиторію новостворених укрупнених районів. Така ситуація в трьох із чотирьох районів області – Черкаському, Звенигородському та Уманському. Багато місцевих газет виходять нерегулярно. Це особливо сумно, оскільки в деяких місцях області досі відсутній інтернет. Тож єдиним джерелом отримання інформації в цих місцях є телебачення.

Серед інших проблем медіа Черкащини – організація співпраці в умовах війни з владними органами, невизначеність практики імплементації нового закону «Про медіа» тощо.

Тетяна Калиновська також звернула увагу голови НСЖУ на брак захисного спорядження для поїздок черкаських журналістів на фронт. Реагуючи на це зауваження, Сергій Томіленко виділив для черкаської обласної організації Спілки по два бронежилети і шоломи.

Директорка ТРК «Ільдана», відповідальний секретар облорганізації НСЖУ Валентина Душок відзначила активність Спілки у відстоюванні інтересів журналістів, що доволі привабливо для журналістської молоді, яка і в період війни продовжує вступати до лав журналістської організації.

Найстарший практикуючий журналіст України, 74-річний штатний працівник газети «Черкаський край» Василь Марченко, розповів про досвід своїх численних поїздок на передову, зокрема, на Донбас, на Південь, на українсько-російській кордон.

– Щоразу, коли я їду на фронт, беру з собою газету Спілки «Ми з України!» З інформацією на фронті – систематичні проблеми. Телебачення немає, інтернету, а то й мобільного зв’язку часто немає також. Так, під час моєї нещодавньої поїздки в Чернігівську область мій телефон опинився у роумінгу… У цих умовах бійці дуже цікавляться друкованим словом, – сказав Василь Марченко. – Газети беруть з непідробною цікавістю.

Було вирішено, що один із комплектів захисного спорядження, виділеного для Черкас, потрапить у розпорядження Василя Марченка.

Василь Іванович також поділився з присутніми своїми згадками про спільну роботу з Сергієм Томіленком у черкаській газеті «Нова Доба».

– Сергій Антонович свого часу був у нас головним редактором, – сказав Василь Марченко. – І попри те, що в редакції було «засилля молоді», яка писала за «правилом перевернутої піраміди», він взяв мене – неординарно, по-старому пишучого Василя Марченка, який орієнтується в аграрних питаннях і знає географію області як свої п’ять пальців. І учив мене одному: «Газета – це продукт, газета – це товар! Василю Івановичу, треба газету рухати і треба шукати кошти!»

– Василю Івановичу, ми вчимося один в одного! – відповів на ці слова колеги Сергій Томіленко.

У зустрічі з головою НСЖУ взяв участь і секретар Спілки, колишній багаторічний очільник Донецької обласної організації НСЖУ Олександр Бриж, який після вимушеного від’їзду з Донецька живе в Черкасах.

img_20230308_141210-1024x683

– Для мене війна триває з 2014 року. На жаль, на той час ми програвали інформаційну війну. Це відбивалося у засиллі російських газет, телебачення, які вбивали в голови донбасівців, що з приходом Росії їм нібито буде краще, – сказав Олександр Бриж. – Тому вони не виступили різко проти навали російських диверсантів. На сьогодні ситуація значно змінилася. Ми вже не програємо, а виграємо інформаційну війну. Це сталося значною мірою завдяки діяльності нашої Спілки, особливо нашого київського штабу на чолі з Сергієм Томіленком.

Олександр Бриж зазначив, що не пориває зв’язків із донецькими журналістами, більшість із яких сьогодні працює за межами рідної області. Майже всі вони зберегли вірність Україні, і лише одиниці погодилися на співпрацю з окупантом.

Під час зустрічі з активом облорганізації НСЖУ очільник Спілки відповів на запитання черкаських журналістів.

А наприкінці зустрічі всі її учасники підписали на пам’ять український прапор, який залишиться в архіві обласної організації Спілки.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100