реклама Делікат

Першочерговою дією, яку потрібно виконати, у разі витоку радіоактивних речовин внаслідок ймовірного теракту на ЗАЕС, потрібно терміново зайти у приміщення, або залишатися у ньому, якщо перебуваєте там. Що ще потрібно робити у цьому випадку, розповів Суспільному головний санітарний лікар області Володимир Папач.

Фото тематичне


Ситуація з ядерною безпекою та захищеністю на Запорізькій атомній електростанції надзвичайно крихка, заявив гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі. Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) не підтвердило замінування ставка-охолоджувача ЗАЕС, але заявило, що станція замінована по периметру і в деяких місцях усередині.

Відтак, якщо ви почули або побачили офіційне сповіщення про витік радіоактивних речовин, важливо перебувати в укритті, розповів Володимир Папач:

"Це може бути підвал або середина будівлі. Радіоактивний матеріал осідає на зовнішній стороні будівель, тому необхідно триматися якомога далі від стін і даху будівлі. Не дозволяйте домашнім тваринам гуляти на вулиці.

Якщо можливо, залишайтеся в кімнаті без вікон і зовнішніх дверей, зачиняйте вікна та двері, ущільніть отвори підручними засобами (скотч, змочена водою тканина тощо) та вимкніть системи вентиляції (кондиціонери або обігрівачі) у вашому будинку", — пояснив медик.

Якщо ви були надворі, то зайшовши до приміщення слід себе знезаразити.

"Знезаразьте себе. Зніміть верхній шар одягу. Так ви позбудетеся до 90% радіоактивного матеріалу. Робіть це обережно, аби не розтрусити радіоактивний пил. Помістіть одяг у пластиковий пакет або герметичний контейнер, тримайте його далі від людей і домашніх тварин. Помийтесь, якщо є така можливість. Прийміть душ з милом, голову помийте шампунем. Не використовуйте кондиціонери для волосся, оскільки вони можуть закріпити радіоактивний матеріал на вашому волоссі. Не тріть і не подряпайте шкіру, аби радіоактивний матеріал не потрапив у відкриті рани. Якщо можливості прийняти душ немає, вимийте з милом під проточною водою руки, обличчя та відкриті частини тіла. Якщо доступу до води немає, скористайтеся вологими серветками, вологою тканиною. Зверніть особливу увагу на руки й обличчя, протріть повіки, вії, вуха. Одягніть чистий одяг", — повідомив Володимир Папач.

Заздалегідь зробіть запаси питної води. Поки не повідомили про безпечність водопровідної води, слід вживати фасовану питну воду. Пакування захищає рідину від радіоактивних речовин. Важливо створити запас води у пляшках чи інших герметичних контейнерах.

"Оскільки кип’ятіння водопровідної води не позбавляє від радіоактивних речовин. Водопровідну або колодязну воду можна використовувати для миття тіла, а також побутових потреб. Будь-який радіоактивний матеріал, який потрапляє в поверхневі або підземні води, буде розбавлятися водою до дуже низького рівня і буде безпечним для миття шкіри, волосся та одягу", — пояснив лікар.

Щодо харчів, то безпечними можна вважати ті, які зберігалися у герметичних контейнерах:

"Харчові продукти безпечні, якщо зберігались у герметичних контейнерах (консерви, банки, пляшки, коробки тощо). Безпечною є їжа з холодильника та морозильної камери. Перед відкриттям протріть харчові контейнери вологою тканиною або чистим рушником. Теж саме зробіть із кухонним приладдям перед використанням. Використану тканину чи рушник запакуйте у поліетиленовий пакет або герметичний контейнер і залиште у недоступному місці, далі від людей і тварин".

Додав: залишатися в укритті слід до інших вказівок чинної влади.

"Користуйтесь повідомленнями від рятувальників (ДСНС), поліції, місцевої влади. Увімкніть телебачення, радіо, слідкуйте за офіційними каналами місцевої влади, по можливості, підпишіться на такі канали в фейсбуці, телеграмі або іншій зручній для вас соцмережі.

Що відомо про радіаційну безпеку в Черкаській області

  • Фахівці державної установи "Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України" щодня проводить лабораторний контроль за радіаційним фоном в області. Вони вимірюють тричі на добу 22 моніторингові точки в різних населених пунктах області.
  • Про результати радіаційного контролю Центр інформує Черкаську обласну військову адміністрацію, органи місцевого самоврядування, населення, в т.ч. через вебсайт Центру та соціальні мережі.
  • Наразі, рівні гамма-випромінювання не перевищують природні фонові показники, притаманні для окремих територій області і складають 0,12-0,14 мкЗв/год.
  • Центр контролю та профілактики хвороб здійснює радіологічний моніторинг об’єктів середовища життєдіяльності людини. У поточному році проведено 160 досліджень харчових продуктів, 110 – води питної, 263 – будівельних матеріалів. Відхилень від гігієнічних нормативів не виявили.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100