реклама
Sucurity Police

реклама

Днями на «Прочерку» з’явилася публікація стосовно результатів проведеної «зачистки» у Черкаському краєзнавчому музеї. У статті, зокрема, йшла мова про те, що з експозиційних залів зникла інформація про людей, без яких важко уявити культурно-історичні процеси українського національного відродження першої половини ХХ століття. Реакція від керівництва музею не забарилася. Подаємо відповідь на згадану публікацію директора Черкаського обласного краєзнавчого музею Алли Кушнір. Вона запевняє, що експонати з музею нікуди не поділися.

Алла Кушнір: Ми завжди намагаємось бути подалі від політики

Алла Кушнір: Ми завжди намагаємось бути подалі від політики

– Ми завжди намагаємося бути подалі від політики, показати історію без перегибів. А тут нас все одно звинувачують – ти то тому служиш, то тому служиш. Некрасиво вийшло. Адже насправді експонати, про які йшла мова, нікуди не зникали. Вони тимчасово були передані у фонди, а зараз ці матеріали знову розміщені в експозиціях, тільки в іншому оформленні, – говорить Алла Андріївна. – Протягом літа і з початку осені у нас ведуться реекспозиційні роботи, тобто роботи зі зміни існуючих експозицій. Ми готуємо до наступного року зал розвитку культури краю передвоєнного періоду, наповнюємо експозицію. У цьому залі стояли і стоять зараз вітрини, які присвячені питанню національного відродження. Серед них матеріали і Надії Суровцевої, були до останнього часу і матеріали Драй-Хмари, вони нікуди з музею не пішли, Єфремови Сергій і Петро, Агатангел Кримський, Андрій Яковлев – все це є.

За словами Алли Кушнір, були демонтовані лише дві вітрини, у яких були фотографія, книжка і декілька ксерокопій документів Драй-Хмари і Філіповича. Просто виникла необхідність таку вітрину розмістити тимчасово на іншу виставку.

– Нині із керівництвом нашого управління культури розробляємо план по повній реекспозиції музею. Крім того, у цьому році ми збираємо і закупляємо експонати по Холодноярській республіці, і пишемо концепцію реекспозиції і на цей зал, і на зал по культурі. Загалом, експонати в нас якісь і є. Це фотографії, книги. Але інших матеріалів по тому ж таки Філіповичу немає. Особистих речей ми його ніде не знайдемо. Тобто, його ми так і покажемо через книгу і через фото, – розповідає Алла Кушнір.

Також, за словами директорки музею, хоч портрети Президента і губернатора у розділі історії сучасності є, але вони не «поприколювано булавками», як про це мовилося у статті.

– Ці фото у рамках і під склом. Щодо того, що частину речей було знято, то це просто була виставка, і матеріал був не для стаціонарної експозиції. Було декілька листів-документів, ксерокопій. Зараз ми пишемо концепцію по всьому залу. На наступний рік буде проведена реекспозиція, і цей тимчасовий матеріал буде розміщений із виконанням нормальної якості копій, із книгами у стаціонарній експозиції.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100