реклама

реклама

З нагоди Дня української писемності та мови, який відзначається 9 листопада, працівники бібліотек Уманського району проводять бесіди, літературні та виховні години, перегляди літератури, години поезії, організували виставку «У ріднім краї – рідна мова», провели брейн-ринг «Ми любимо українську мову», мовний ерудит «Пропахла любистком і м'ятою мова моя», створили книжкові композиції «З глибини віків до нас промовляє слово».

Напередодні визначної дати в селі Вільшана Слобідка проведено свято до Дня писемності та мови: «Плекатимеш мову – цвістимуть слова», яке було влучно прикрашене українськими піснями у виконанні колективу районного центру культури та дозвілля.

Під час соціологічних опитувань, які проводять працівники відділу з питань внутрішньої політики, преси та зв'язку з громадськістю апарату райдержадміністрації, є вивчення думки щодо співіснування української та російської мови в Україні. Серед 45 опитаних, 88% висловили думку про те, що українська мова повинна бути єдиною державною та офіційною мовою, російська – може використовуватись у спілкуванні, як і мови інших національних меншин; 10% – обидві мови повинні бути державними в Україні; і лише 2% опитуваних було важко відповісти з цієї нагоди.

– Якщо хтось запитує, навіщо нам День української писемності та мови, тоді нехай відповість: навіщо людині пам'ять і мова? – зазначив голова РДА Анатолій Петренко. – Це нагадування нашим співгромадянам, що ми причетні до величезної культури, до великої історії великого народу. Тож завжди пам’ятайте, що рідне слово – невід’ємна частина рідного краю, нашої мальовничої Черкащини зі щедрими нивами й полями, багатою славною історією, зрештою, «маленької вітчизни» – куточків, де залишились сліди наших батьків, дідів, прадідів; того гніздечка, де кожен «ріс і мужнів».

Про це інформують у відділі з питань внутрішньої політики та зв’язків із громадськістю Уманської райдержадміністрації.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+2 #5 Серпень 12.11.2012 14:11
Липень-4, сам юзай. 24 травня кілька слов*янських країн відзначають День слов*янської писемності і культури, це і є наш аналог Дня Європейських мов.Так що не пересмикуй, ніде в нормальних країнах люди не святкують буденні речі. Українська мова в Україні- це нормально, це природньо, це як "добрий день".Щось подібне можуть "святкувати" хіба що індіанці в резерваціях.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-2 #4 Липень 12.11.2012 01:49
Цитую Серпень:
Дурня вже в тому, що в Україні відзначається День української мови. Ви можете собі уявити День німецької мови у ФРН або англійської у Бел. Бр.?

Юзай книги, бо так і "Августом" станеш! 26 вересня твої німці можуть спокійно святкувати день німецької мови, а "Бер.Бр." (це ж ти так не вимовив Великобританію, мабуть?) - англійську. Бо саме 26 вересня - День європейських мов, встановлений Малою радою ЄС. А 21 лютого є ще Міжнародний день рідної мови - про це якось домовилися хлопці всього світу на тусовці в Парижі. Так що "меншовартісніст ь" - це якраз підтанцьовуванн я Москві, яка чи не єдина у світі подібних свят не визнає.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-3 #3 Липень 12.11.2012 01:42
Цитую Серпень:
Дурня вже в тому, що в Україні відзначається День української мови. Ви можете собі уявити День німецької мови у ФРН або англійської у Бел. Бр.? Самі визнаємо її меншовартісніст ь і тішимось, як на цвіту прибиті.

Ніякої "дурні" в тому, щоб відзначати день мови у рідній їй державі не бачу. Скажи ще, що "дурня" відзначати День Незалежності України - в Україні, День Незалежності Литви - у Литві і т.д. Та навіть тоді, коли мине загроза для нашої мови, не буде зайвим повторювати: в Україні - українська мова, українська культура, українська армія, а колись - навіть український уряд і український президент! І так - доти, поки останній твердолобий не вивчить, що Україна - це не Малоросія.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #2 Серпень 11.11.2012 18:15
Дурня вже в тому, що в Україні відзначається День української мови. Ви можете собі уявити День німецької мови у ФРН або англійської у Бел. Бр.? Самі визнаємо її меншовартісніст ь і тішимось, як на цвіту прибиті.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-15 #1 Новый Гость 11.11.2012 17:12
За 20лет произошло такое разложение внутреннего я народа
и полное отсутствие воспитания, что сегодняшнее поколение
родным языком папуаский признает лишь бы ему платили,
а по факту ему ровным счетом по барабану.
Украинская мова, это язык политиков,
сегодня представляется как язык дурмана.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100