реклама Делікат

У Черкасах існує організація, волонтери якої називають себе «сім'єю». Дехто навіть проживає разом, бо з 24 лютого довелося покинути власні домівки, через загрозу життю. Тут їм безкоштовно надають місця в гуртожитку. Головна умова – бажання працювати. Переселенці також доглядають на території гуртожитку за господарством, садять рослини, хоча ніколи подібним не займалися.

IMG_20231004_191117

Повномасштабне вторгнення змінило діяльність багатьох структур. Так, Черкаська громадська організація «СІЧ», яка була створена для допомоги дітям у спорті, тепер забезпечує українських військових усім необхідним.

Про це розповів журналісту «Прочерку» керівник «СІЧі» Віталій Радченко.

– З початку війни ми дуже оперативно змінили свій напрям, це змусили зробити нові обставини. У перший тиждень спрямували всі свої сили, ресурси на забезпечення оборони міста, а потім військом та цивільним у гарячих точках.

IMG_20231004_190750

За його словами, «СІЧ», виготовляє дуже багато саме своїми руками.

Організація має декілька напрямів, і налічує близько 100 активних волонтерів, зокрема переселенців. Вони плетуть маскувальні сітки, кікімори для снайперів, виготовляють окопні свічки, вироби з металу на кузні, павербанки з використаних електронних сигарет. У міжнародному відділі працюють студенти-волонтери, які знаходять за кордоном гуманітарну допомогу, щоб забезпечити нею цивільних та військових.

– На мою думку, наша організація відрізняється від решти тим, що вона побудована і тримається на ідейних, патріотичних людях. Бо є ті, хто просто збирають донати, а вже потім форматують їх у допомогу, – сказав керівник організації.

IMG_20231004_191343

Віталій Радченко запевнив, що всі перераховані процеси у них змогли вийти на професіональний рівень, завдяки напрацьованим з часом технологіям. І наголосив, що слова не його, а тих військових, яким передають допомогу:

– Є зворотній зв'язок із фронтом. Кажуть, що такого, як від нас, не отримували ще ні від кого: високої якості сітки, свічки.

Він відмітив роботу волонтерів, які займаються веденням соціальних мереж. Це ще один їхній обов'язок: регулярно звітувати партнерам про розподіл допомоги.

Розповів про труднощі, з якими доводилося стикатися команді.

IMG_20231004_190823

– Раніше була велика потреба у фінансах, просто на діяльність організації: оренда приміщення, електроенергія. Ніхто не рахується, волонтер ти, чи не волонтер, допомагаєш, чи не допомагаеш – плати.

Завдяки виграному гранту від благодійного фонду «Єднання», в межах проекту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України», проблеми з фінансами вдалося подолати. Незмінною залишилася нестача робочих рук.

– Наша організація будується на людях. У цьому сила не тільки «СІЧі», а й усієї країни. Люди потрібні завжди, на різні процеси. Існує черга на сітки, згодом з'явиться черга на окопні свічки у промислових масштабах. Чим більше ми зможемо залучити людей до діяльності, тим краще.

IMG_20231004_191422

Віталій Радченко згадав перші місяці війни. Тоді, через велику кількість волонтерів, на штабі не було, де пройти, бо сітки плели у всіх коридорах, кімнатах. Створювали об'єкти по місту, які координували дистанційно. Залишилися люди, які стали на шлях волонтерства і не зійдуть з нього до перемоги. Проте, він додав, що нові обличчя теж з'являються.

Насамкінець керівник «СІЧі» наголосив: донатити у великі фонди на щось масштабне – це круто, але ще існують локальні організації, там теж потрібна допомога у підтримці військових.

IMG_20231004_190902

Як можна зв'язатися з громадською організацією «СІЧ»?

Фейсбук: https://www.facebook.com/sich.volonteers

Інстаграм: https://instagram.com/sich_volunteers?igshid=MzRlODBiNWFlZA==

«Прочерк» починає серію публікацій, де ми розповімо про громадські організації, волонтерські рухи та активістів, які у цей нелегкий час продовжують допомагати армії, переселенцям та започатковують ініціативи на благо країни


Юлія Капуш

реклама

Коментарі  

 
+4 #2 вася 07.10.2023 16:56
Цитую Алекс:
Кікімори??

это костюм снайпера...
ничего смешного...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-6 #1 Алекс 06.10.2023 12:43
Кікімори??
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100