реклама

реклама

26 січня у смілянській міській центральній бібліотеці імені Олени Журливої відбулася творча зустріч смілян не байдужих високого слова. Бо війна війною, але творчий дух українців не вбити, як і українську душу.

2

Напочатку – доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедри української літератури та компаративістики Черкаського національного університету імені Богдана  Хмельницького, очільник Черкаської обласної організації спілки письменників України – Володимир Поліщук репрезентував укладені ним видання: щорічний альманах „Шевченків світ”, антологію поезій про російсько-українську війну, назву якій дав поетичний рядок письменниці Валентини Коваленко, „Україна вся на блокпостах”, довідник Черкаської обласної організації НСПУ до 50-річчя її заснування та два числа літературного альманаху „Холодний Яр” тощо. У них представлені уродженці Смілянщини, тому і виникла ідея такої зустрічі.

Як наголосив Пан Володимир, якщо до 2014 року кожне число „Шевченкового світу” було  присвячене пов’язаності Шевченка з якимось районом Черкащини, то останні два вони називають воєнними. Відповідна і обкладинка. Таким чином зафіксовано нинішній час. Це серйозне, майже академічне видання. Інакше і бути не може, адже наукову раду щорічника очолює Микола Жулинський.

3 (Копировать)

Та видавничою родзинкою минулого року Володимир Поліщук назвав довідник Черкаської обласної організації НСПУ. Так сталося, що до 50-річчя письменницької організації Черкащини в її складі було 50 письменників. Але у довіднику подано відомості про всіх, що входили до неї за півстоліття. Таких назбиралося 85. Насьогодні вже є 87…

Присутнім цікаво було побачити, що звичний для них дизайн і логотип альманаху „Холодний Яр”, який знають і читають не лише на Черкащині, зробили модернішим. Його розробив відомий черкаський художник-графік Віктор Олексенко, який, до всього, є й цікавим поетом. Як уже мовилося в останньому числі альманаху чимало творів смілян. Ілюстроване видання роботами голови спілки народних майстрів Черкащини Ольги Мартиненко.

4 (Копировать)

Журнали Володимир Поліщук подарував господарям – міській бібліотеці Сміли. Йому було особливо приємно це зробити, адж сам він родом з села Сердюківки, що на Смілянщині. Примірник „Холодного Яру” отримав і кожен його автор.

У смілянському Самгородку народилася й відома українська поетка, генеральна директорка Шевченківського національного заповідника Валентина Коваленко. На зустріч вона приїхала аж із Канева бо, як наголосила у своєму слові, в рідних стінах, з рідним духом дуже комфортно і гармонійно. І вона почала писати на цій землі, її проби пера оцінював і допомагав порадами незабутній Микола Дуденко.

Пані Валентина щиро подякувала Володимиру Поліщуку за „таке урожайне диво з книг, енциклопедій, довідників, за той набуток, що відвойовує для нас наш творчий простір”. І теж подарувала бібліотеці укладену нею антологію творів письменників Черкащини про Тараса Шевченка, а також культову вже збірку поезій „Вишіптування мокшанської бешихи”.

Володимир Поліщук розповідає про збірку „Україна вся на блокпостах”

Володимир Поліщук розповідає про збірку „Україна вся на блокпостах”


Учасники міськрайонного літературного об’єднання „Тясмин”, що його очолює непосидючий і мудрий поет Анатолій Горбівненко, автори альманаху читали свої твори, зокрема небезталанний Анатолій Терещенко, котрий нещодавно повернувся з війни. Читала свої чудові поезій Валентина Коваленко, пронизливого вірша про маму прочитав Олексій Пухний.

Зустріч була цікавою і повчальною, тож її учасники ще довго не розходилися, а тоді зробили напам’ять спільну світлину.

Олександр Вівчарик

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100