реклама

реклама

Щороку четвертого лютого весь світ відзначає Word cancer day. Цього місяця ось уже кілька десятиліть медики, науковці, державні органи та громадськість об’єднуються, аби ще раз обговорити способи та можливості боротьби з однією із найнебезпечніших патологій.

Важливим кроком, який наближує українців до профілактики, ранньої діагностики та лікування злоякісних новоутворень, стало відповідне Рішення Ради національної безпеки і оборони (РНБО) України, від 22 грудня 2023 р. «Щодо профілактики, ранньої діагностики та лікування злоякісних новоутворень». Аби завдання, зазначені в програмі, діяли не лише на папері, а й на практиці, передбачені стислі терміни, розповідає директор Черкаського онкологічного центру Віктор Парамонов.

421951318_902801225187012_33266398477736821_n

Чи зникне до 2030 року рак? Нині про це говорити складно, розповідає завідувач Черкаського онкоцентру. Адже така захворюваність в області зростає, а за деякими показниками випереджає інші регіони України:

− Ми посідаємо 2−3 місце в Україні за деякими локалізаціями раку. Наприклад, у Чернівецькій та Закарпатській виявили вдвічі менше онкохворих. Можливо в нас краща діагностика? А можливо частина жителів цих областей виїхала в Європу і не попадають до медичної статистики? Усе може бути під час таких потрясінь, як війна!

Нині Черкащина серед лідерів, де злоякісні утворення виявляють найчастіше.

Боротьбу із раком Віктор Володимирович називає «внутрішньою війною».

− Утім, у лікуванні раку на Черкащині є й позитивна статистика. Мова про 69,9 відсотка пацієнтів прожили п’ять років із моменту встановлення діагнозу. За останні 70 років для нашого регіону – це рекорд, − розповів Віктор Парамонов під час пресконференції. − Це те, чим варто хвалитися! Це зроблено! Онкохворі мають можливість не виїжджаючи за межі Черкаської області подолати рак, успішно прожити 5 і більше років без ознак хвороби. І це 70 відсотків без однієї десятої! Сподіваюся, що і ту одну десяту ми подолаємо! Чотири тисячі сто гривень коштує доба перебування у нас. На тисячу більше, аніж попереднього року.

Люди мають пам’ятати, що лікування онкологічних захворювань займаються спеціалізовані заклади:

− В області ми такі єдині. Обстеження має робитися у спеціалістів, а не заробітчан від медицини. Ми маємо орієнтуватися на те, де вищі стандарти. На території Черкаського обласного клінічного онкоцентру будівництво триває і тепер. Це добудовують два бункери. Реконструюють і перший поверх 9-поверового корпусу. Уряд Японії нам подарує найновіший магнітно-резонансний томограф, якого в нас ще не було. Пройти обстеження на ньому хворі зможуть безоплатно. Ми сподіваємося отримати кошти для реконструкції і нашого паліативного відділення. Ми не зупиняємося. Я дуже розраховую на те, що країни-донори будуть контролювати спрямування коштів і ставитимуть певні вимоги до модернізації медичних установ. Це стимулює в роботі.

Про це повідомили на фейсбук-сторінці Черкаського клінічного онкологічного центру.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+3 #3 сх 05.02.2024 10:17
хороші лікарі,яким врятовані люди вдячні, тут не затримуються. За то від спілкування хворого на комісії з деякими начальниками можна отримати додатковий стрес. Черги,відсутніс ть нормального вестибюля в приймальному відділенні ... і таке інше. Краще не згадувати
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #2 А сколько стоит 04.02.2024 23:06
чтобы записали на бесплатное МРТ обследование?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #1 4100 04.02.2024 20:50
З який 100 йде на лікування пацієнта. Решта - утрушуєтья, усідається, осідає в
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100