реклама

реклама

69 релігійних переходів з Української православної церкви московського патріархату до Православної церкви України зафіксовано на Черкащині. Більшість громад приєдналися до ПЦУ у 2022-2023 роки, зокрема постійно спостерігається збільшення цієї статистики.

Про це розповів під час брифінгу начальник управління культури та охорони культурної спадщини Черкаської ОДА Олександр Шабатін.

– Статистика ведеться з моменту надання Україні томосу. На початкових етапах ми фіксували поодинокі переходи до ПЦУ. Але вже в 2022 році їх було 19, у 2023 – 43 переходи, – повідомив спікер.

IMG_20240208_112011

За словами Олександра Шабатіна, будь-яка війна завжди загострює релігійні почуття громади. Якщо говорити про російсько-українську війну: зазвичай все зводиться до поведінки окремих релігійних структур, спроб ворога зловживати релігією, до нашої протидії спробам агресора.

Релігія під час цієї війни значить набагато більше.

– Дуже часто священнослужитель стає противником переходу. Хоча, ініціатором такої зміни, за законом, виступає релігійна громада: збирається і ухвалює на зборах рішення про перехід, фіксує це протокольно, оформляє пакет документів. Згідно законодавства, тоді є підстава для здійснення перереєстрації.

Маємо позитивні приклади. На території колишнього Смілянського району багато громад здійснили перехід на чолі зі своїм релігійним лідером. Перехід був безболісним, – пояснив спікер.

За даними фахівців, у Черкаській області зареєстровано 1430 релігійних громад різних конфесій. Із них: 490 – Українська православна церква, 345 – Православна церква України, 328 – протестанти, решта (автокефали, греко- римо- католики, мусульманські громади) представлена меншою кількістю

Юлія Капуш

реклама

Коментарі  

 
+2 #1 Трудящий 08.02.2024 21:12
Не густо. По Україні з УПЦ до ПЦУ перейшла лише кожна сьома громада. УПЦ продовжує бути найчисельнішою церквою в Україні, попри політичну підтримку владою ПЦУ. Напевне, щось у тій ПЦУ не так, раз процес іде так кволо.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100