реклама

реклама

Всередині «коридору тіл»: репортаж з українського кордону, де відбувається обмін тілами загиблих на війні публікують в британській газеті The Daily Telegraph.

Хоча на час обміну, який триває менше години, діє режим припинення вогню, процес є напруженим. Прикордонну дорогу необхідно розмінувати, щоб пропустити фургони, і знову замінувати, коли вони повернуться.

photo_2024-04-01_07-08-13

Максим Федоренко, начальник Черкаського обласного моргу, одного з кількох моргів, які займаються репатрійованими тілами, каже, що затримка з подальшою ідентифікацією зазвичай пов’язана зі станом тіл і забором зразків ДНК у родичів. Більшість репатрійованих тіл неможливо впізнати…

Репатріа́ція — повернення на Батьківщину, з поновленням їх громадянських прав, військовополонених та цивільних осіб, які під час війни опинилися за межами своєї країни та перебували тривалий час поза Батьківщиною.

УНІАН повідомляє: Під час обміну зазвичай повертають від 60 до 100 загиблих. Їх одразу везуть у морг. Трунар і слідчі встановлюють будь-які особисті дані, фотографують, вилучають ДНК, складають стоматологічну карту і встановлюють причину смерті. Пріоритетом є ті кілька людей, чиї документи вціліли або фізично добре збереглися.

У моргу можуть досліджувати лише 3-4 тіла на день, враховуючи час, необхідний для розморожування тіла. Обробка одного репатріаційного вантажу займає щонайменше від місяця до шести тижнів.

Після обробки тіла шматочки шкіри, волосся або тканини відправляються на виділення ДНК у державні лабораторії. Це займає ще близько чотирьох днів. Згідно з українським законодавством, сертифікація ДНК є обов’язковою частиною процесу ідентифікації всіх загиблих солдатів.

Однак через стан тіл зразки ДНК часто мають низьку якість, і іноді їх неможливо отримати. Якщо перший зразок не генерує достатньо даних, лаборанти можуть або взяти іншу частину зразка для тестування, або запросити додаткові зразки з моргу. Тоді тіла потрібно ще раз розморозити, взяти інший зразок і лабораторна робота починається заново.

Як повідомляв УНІАН, 25 лютого цього року президент Володимир Зеленський вперше назвав кількість втрат України у війні. з 24 лютого 2022 року по 25 лютого 2024 року на війні загинула 31 тисяча українських військовослужбовців.

Водночас зазначається, що  втрати серед українських захисників у п'ять разів менше, ніж російські.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100