За 2023 рік в Україні зареєстрували 74 осередки ботулізму, внаслідок яких захворіли 85 людей, з них 4 дитини. 

П’ять випадків стали летальними. Найбільше випадків ботулізму зареєстровано в Житомирській та Чернігівській областях. Понад половина хворих (57,1%) захворіли через вживання консервованих продуктів, 33,3% — через в’ялену/сушену рибу домашнього приготування.

439208580_406400995536817_2304551873504711536_n

У Черкаській області у 2023 році зареєстровано 3 випадки захворювання на ботулізм з 4 потерпілими (3 дорослих (з них 1 подружня пара) та дитина 16 років).

Захворювання на ботулізм реєструвались у місті Черкаси та пов’язані із вживанням м’ясних консервів домашнього приготування (печінковий паштет), в'яленої риби домашнього приготування та ікри карася, засоленої в домашніх умовах. Лабораторно діагноз «ботулізм» підтверджений у трьох хворих, в крові яких виявлено ботулотоксини типу В та Е. У одного хворого діагноз «ботулізм» встановлено клінічно. Після проведеного специфічного етіотропного лікування всі хворі одужали.

Впродовж останніх 3-х років найбільша кількість захворювань на ботулізм мала місце у 2021 році – 7 випадків з 7 потерпілими, з них 1 випадок закінчився летально. Відповідно у 2020 та 2022 роках зареєстровано по 2 випадки захворювань на ботулізм.

З початку 2024 року впродовж квітня в області зареєстровано 3 випадки захворювань на ботулізм у жителів Золотоніського та Черкаського районів. Усі випадки пов'язані із вживанням річкової риби в'яленої, сушеної домашнього приготування. Один з цих випадків підтверджений лабораторно: в крові потерпілого виявлено ботулотоксин типу В.

Причини ботулізму

Харчовий ботулізм — серйозна та потенційно смертельна хвороба, яка протікає з ураженням нервової системи. Збудник захворювання – бацила ботулізму у вигляді спор дуже поширений у зовнішньому середовищі.

Спори знаходяться у ґрунті городів, лісів, садів, прибережних смуг та воді річок, озер та водоймищ. Разом із ґрунтом спори потрапляють на овочі, фрукти, гриби, з планктоном і водоростями водойм – у кишківник свійських тварин, риб і теплокровних тварин.

Особливістю збудника є те, що він є анаеробом, тобто за відсутності кисню повітря, а також за сприятливих для нього умов, а саме – наявності вологи, температури від +4 до +500С, спори проростають у бацилу, яка виділяє у продукт надзвичайно отруйний ботулотоксин.

Ботулотоксин практично не змінює зовнішнього вигляду, смаку та запаху харчових продуктів, не руйнується у шлунково-кишковому тракті під дією ферментів та алкоголю. Він може зберігатися в консервованих продуктах протягом декількох років.

Ботулотоксин дуже нестійкий, при кип’ятінні він гине, тому консервовані продукти та ковбасні вироби, виготовлені в домашніх умовах, перед вживанням треба прокип’ятити 10-15 хвилин. Це може врятувати ваше життя, адже летальність від ботулізму надзвичайно висока — від 37 до 100%.

Найчастіше ботулізм пов’язаний із вживанням в’яленої річкової риби та м’ясних консервів, виготовлених у домашніх умовах із порушенням технології їх приготування. Також бувають випадки ботулізму при вживанні консервованих овочів, грибів, виготовлених у домашніх умовах.

Найбільшу кількість захворювань на ботулізм реєструють у травні-червні, дещо менший підйом спостерігають в осінньо-зимовий період року.

Симптоми ботулізму

Захворювання протікає дуже тяжко. Інкубаційний період – від кількох годин до кількох діб. У хворих спостерігається нудота, блювота, біль у животі. З’являються загальна слабкість, головний біль, запаморочення. Одні з характерних для ботулізму ознак – погіршення зору, роздвоєння предметів, «сітка» перед очима, мерехтіння. Внаслідок паралічу м’язів гортані, м’якого піднебіння та язика спостерігається утруднення ковтання, мовлення та втрата голосу.

Якщо не розпочати спеціальне лікування, смерть може настати вже на 2-3 день, частіше – через 4-8 днів. Смерть настає від паралічу серцевого м’яза або дихального центру.

Як вберегтися від цього захворювання?

Щоб уберегти себе від небажаних наслідків вживання консервованої продукції, в’яленої або копченої риби, ковбас, залитих смальцем, тощо необхідно дотримуватись таких основних правил:

– слід утриматись від купівлі м’ясних, рибних, овочевих консервів та ковбасних виробів домашнього виготовлення на ринках, а тим більше з рук у місцях стихійної торгівлі;

– по можливості відмовтесь від консервування м’яса, риби, грибів у домашніх умовах у герметичну тару. Слід використовувати інші способи заготівлі на зиму, а саме квашення, соління овочів, грибів, низькотемпературне заморожування;

– якщо ви все ж таки прийняли рішення про виготовлення консервів, суворо дотримуйтесь рецептур та технології приготування консервів, викладених у спеціальній літературі, посібниках по домашньому консервуванню продуктів; намагайтеся максимально звільнити сировину від усіляких забруднень, де можуть міститися спори, методами механічного очищення і промивання проточною водою, ретельно стерилізуйте банки, кришки, посуд і саму продукцію;

– зберігайте домашні консерви при низьких температурах;

– при виготовленні копченої та в’яленої риби необхідно свіжовиловлену рибу якнайшвидше випотрошити, промити, ретельно посолити і зберігати охолодженою, а вже потім в’ялити чи коптити;

– не вживайте в їжу консерви зі зміненим кольором, запахом, ознаками «бомбажу» (здуті кришки);

– перед вживанням консерви з м’яса, риби, грибів підлягають обов’язковій термічній обробці, зокрема кип’ятінню, оскільки термічна обробка руйнує ботулотоксин, якщо він з’явився у консервах.

Найоптимальніша альтернатива потенційно небезпечним продуктам домашнього консервування є якісна, безпечна і приваблива продукція промислового виробництва.

За перших ознак захворювання слід негайно звернутися за медичною допомогою, не займатися самолікуванням. До приїзду швидкої допомоги самостійно для видалення зі шлунку та кишок ботулотоксину, який ще не встиг всмоктатися у кров, можна промити шлунок 2-5% розчином питної соди та зробити очисну клізму.

У стаціонарі єдиним специфічним методом лікування ботулізму залишається введення протиботулінічної сироватки.

Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості хвороби.

Про це повідомляє ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».

реклама

Коментарі  

 
0 #1 МолодцІ! Законослухняні! 30.04.2024 13:03
А могли б і не реєструвати, як це робить переважна більшість. А потихеньку й надалі незареєстровани ми користуватись. "Зареєстрував - спи спокійно!"
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100