реклама

реклама

Прем’єра перших двох частин тетралогії Богдана Стельмаха «Тарас. Безталання. Доля» цими вихідними відбудеться у Черкаському академічному музично-драматичному театрі імені Шевченка, інформує «Радіо «Свобода».



Режисер проекту Сергій Проскурня на черкаській сцені вже поставив дві частини поеми у зворотному порядку (від смерті до народження поета) «Тарас. Слава» і «Тарас. Слова», прем'єри яких відбувалися під час Шевченкових днів – 9 та 10 березня. Цього разу режисер не лише змінив дати прем’єрного показу, а й об’єднав дві перші частини тетралогії в одну виставу – «Тарас. Безталання. Доля».

Йтимуть вони не в зворотному порядку – від смерті до народження Шевченка. Цього разу глядач побачить становлення поета від 6 до 22 років.

На черкаській сцені цей період життя Шевченка проживуть три актори. Маленького 6-річного Тарасика зіграє Ілля Скрипніченко, життя Тараса від 9 до 14 років відтворюватиме Максим Кузьмин.

А от образ Шевченка у віці від 15 до 22 років втілить студент Київського національного університету імені Карпенка-Карого Олексій Волошин. Для актора це перша серйозна роль.

– Я намагаюся максимально поставити себе в ті обставини, в яких перебував Тарас Шевченко. Я не дивлюся на нього, як на образ, який треба переставляти з місця на місце. Я намагаюся уявити його як звичайну людину, поставлену в обставини світової нелюдськості щодо нього. Я просто впустив це в себе і намагаюся прожити. І це є, напевно, головною моєю фабулою, дієвою складовою в образі цього персонажа, – розповідає Олексій Волошин.

Постановку двох частин тетралогії – «Тарас. Безталання. Доля», режисер Сергій Проскурня та актори готують за рекордні терміни – за два тижні. Через це заслужена артистка України Лідія Данильчук, яка зіграє роль Долі, називає майбутню виставу «екстремальною».

– Умови постановки цієї вистави для Сергія Проскурні, можна сказати, екстремальні. Це об’єктивні та суб’єктивні передумови. Звісно, мало часу. Але іноді така екстрема витягує з тебе такі можливості, про які ти навіть і не передбачав, що вони в тобі існують. А коли розтягнути на місяць, то воно якось вже і перегорить. А тут буде екстремальна вистава, яка фактично твориться протягом двох тижнів, а то й десяти днів, – каже акторка.

Водночас заслужений артист України Олег Драч над своєю збірною роллю Духовного Вчителя Шевченка працює лише тиждень. Каже, що «залюбки вчепився у божевільну ідею» Сергія Проскурні поставити виставу за такий короткий час.

– Це є для мене цікавим експериментом. Бо маю можливість побавитися як актор характерами. Цей багатоликий персонаж, якого я втілюю, – це такий Вчитель Тараса. Духовний Вчитель. Доля Тараса Григоровича – це усвідомлення своєї місії. Мені здається, що в цій виставі це можна буде прочитати, – каже Олег Драч.

Наприкінці 80-х режисер проекту Сергій Проскурня поставив перші дві частини тетралогії Богдана Стельмаха у львівському Театрі юного глядача. Нині режисер констатує: між постановкою у Львові і нинішньою постановкою в Черкасах «космічні, планетарні відстані».

– Тоді був зовсім інший час, ця п’єса сприймалася як ковток національної ідеї. На неї ішли як на мітинг. Ті тексти, які ми зараз не можемо вимовляти, тому що вони нам видаються фальшивими, тоді ми сприймали як озон, як територію чистої національної екології. А зараз це буде не маніфест. Зараз це буде, я сподіваюся, неймовірної глибини проникнення в суть драми цієї складної яскравої особистості, – каже Проскурня.

Режисер вистави обіцяє: як і в попередніх двох виставах-ескізах, на сцені домінуватиме білий колір. Утім, знову з’явиться символічний автентичний рушник, аркуш паперу та новий символ – червона стрічка. Крім того, дещо зміниться формат вистави. Цього разу між двома частинами буде антракт, під час якого кобзар Михайло Коваль заспіває думи на тексти Шевченка.

Довідка

Театральний проект «Тарас» складається із чотирьох вистав, які за два роки у Черкаському театрі поставили у зворотному порядку – від смерті до народження поета. В усіх частинах роль Тараса Шевченка виконують різні актори. За задумом режисера, 2014 року Черкаський театр презентує мультимедійну виставу, що триватиме більше шести годин.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100