21 грудня календар майя добігає кінця. Що ближче до цієї дати, то більше повідомлень про кінець світу з’являється у ЗМІ. Більшість черкащан скептично ставляться до повідомлень про кінець світу. Однак є й люди, які готуються зустріти цей день у всеозброєнні: запасаються провіантом і свічками. А дехто навіть шукає бункери та бомбосховища. Черкащанин Дмитро Зборовський, наприклад, уже спакував «тривожну валізку», інформують «Вікка-новини».

– До неї повинні входити всі ті речі, які знадобляться вам після першого повідомлення про якийсь катаклізм. Ця валізка повинна бути у вас завжди напоготові. У ній повинні бути ті речі, які стануть в нагоді хоча б на перший тиждень виживання, – говорить експерт із виживання.

Серед основних речей, які мають бути у цій валізі, – документи, намет, керемат (туристичний килимок, – ред.), спальний мішок, фляга з водою, сокира, аптечка, дозиметр, а також зброя. Юнак говорить: навіть якщо нічого й не станеться, цей день – привід для кожного з нас задуматися над тим, як він живе, й подумати про найважливіші речі.

У Черкасах же ажіотажу ні на провіант, ані на підземні сховища не спостерігається. Хоча якби такий попит і був, то бомбосховищ усе одно на всіх не вистачило б. Із майже 90 укриттів у робочому стані – лише третина.

– Їх почали будувати в період холодної війни, – пояснює начальник штабу цивільної оборони Черкаської міської дитячої лікарні Валерій Горшунов. – Здебільшого були призначені для захисту від ядерного удару. Призначення залишилося – захист від шкідливих речовин, ударної хвилі та радіації.

До того ж, спеціалісти констатують: якщо, не дай, Боже, щось станеться, не факт, що ці інженерні споруди допоможуть.

– На мій погляд, найважливіше – це термінове оповіщення населення про ситуацію, що сталася, – вважає начальник управління ЦО МВК Юрій Кривошея. – А також евакуація. Інженерний захист та інші заходи – другорядні.

Чутки про те, що 21 грудня 2012 року настане кінець світу, з’явилися з легкої руки американського історика-майяніста, який іще наприкінці минулого сторіччя пожартував про Апокаліпсис. У новому тисячолітті його жарт згадали. Один тибетський монах повідомив про 3 дні темряви, що нібито чекають на людство в цей день. Лама радив напередодні 21 грудня поїхати на природу та запастися всім необхідним, зокрема й сірниками та дровами.

Щоби люди не тривожилися, космічна агенція НАСА навіть виклала в інтернеті відеоролик «Чому кінець світу не настав учора?». У ньому науковці нагадують: у майя не було поняття кінця світу, 21 грудня 2012 за їхнім календарем – це початок нової епохи; цей день вони вважали святом. Однак попри такий лікнеп знаходяться люди, які бронюють місця в бункерах, ковчегах і на священних горах. Ціна на «спасіння» варіюється від 100 до десятків тисяч доларів.


реклама

Коментарі  

 
+1 #1 Черный Смайл 18.12.2012 14:02
До поры-времени вся эта галиматья веселила, теперь бесит уже.Что это за игрушечный конец света, от которого в спальнике можно спрятаться? Оно ж давно известно, что ...ец подкрадется незаметно."Я бы хотел умереть как мой дедушка, во сне, с улыбкой на лице. А не как 42 его орущих пассажира." :lol:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100