реклама

реклама

У мікрорайоні «Дахнівка» живе черкащанка Світлана Качур із дівочим прізвищем Конєц. Як жінці жилося з таким прізвищем до заміжжя і як вона ставиться до кінця світу, з'ясувала газета «Акцент».

– Ох, мене вже замучили дзвінками і запитаннями, – скаржиться Світлана Володимирівна.

З ранку до вечора їй телефонують кореспонденти з різних видань: хочуть поговорити, зняти відеосюжет. «Інтер», «1+1», «IСTV» і навіть телевізійники з Петербурга – всі хочуть знати, як їй живеться.

З тих пір, як одна з українських газет довідалась про її дівоче прізвище, Світлана дивується: як вони дізналися? Вже 28 років вона заміжня, має прізвище чоловіка, поширене на Катеринопільщині, звідки родом батьки чоловіка. Вона давно вже Світлана Качур. А про «ексклюзивне» поєднання нагадує лише свідоцтво про народження і друзі дитинства.

– Якось у школі, класі в сьомому, пам’ятаю, я прийшла до мами і запитала: чому мене так назвали? Мама відповіла, що не звертали уваги на поєднання – просто сподобалося, як красиво звучатиме ім’я: Світлана Володимирівна Конєц, – розповідає власниця рідкісної прізвища. Дивно, але тоді, в 1960-і, про кінець світу ніхто не думав. Тому і вчителі, викликаючи дівчинку до дошки, напевно, аніскільки не ніяковіли, оголошуючи: «Конєц Свєта!»...

– Я походженням свого прізвища ніколи не цікавилася, вважаю, що вона українське, тому що в Чорнобаївському районі, в Бакаєвому – півсела Конці.

У школі, як згадує Світлана, її дражнили хіба за незвичайне прізвище. Тому вона була завжди не проти його змінити. У 21 рік вийшла заміж. Майбутній чоловік, до речі, вчився в тій же школі, жив у «Дахнівці» майже поруч, але помітили один одного тільки тоді, коли хлопець повернувся з армії. Почали дружити, і через два роки Світлана вже стала носити прізвище Качур...

З 16 років Світлана працювала, закінчила торговельне училище, жила весь час у «Дахнівці». Останнім часом працювала в обласній лікарні санітаркою лор-відділення. Зараз займається домашнім господарством, тримає курей. У подружжя – двоє дітей, 27-річна дочка, яка вже й сама одружена, і 24-річний син. Він-то і кепкує з того, як мама стала популярною. А вона на всі питання про кінець світу відповідає з посмішкою: «Я взагалі жінка весела. З приводу того, що 21 грудня буде кінець світу, абсолютно не вірю. Як жила, так і буду жити далі. Навіть запасів ніяких не робила – ні свічок, ні сірників. У цей день буду займатися своїми звичними домашніми справами.

До речі, згідно адресних книг, в Москві і Петербурзі теж живуть люди з прізвищем Конєц. Ось тільки Світлан серед них немає. Саме ж прізвище, відповідно до російського сайту про походження імен та прізвищ «ономастик.Ру», належить до виду унікальних. Повідомляється, що в якихось історичних матеріалах носії цього прізвища згадуються як важливі персони з слов'янського новгородського дворянства XVI-XVII ст., які мають суттєву владу і почесті.

Давні свідоцтва прізвища можна побачити у списку перепису Давньої Русі в епоху царювання Івана Грозного. У царя існував певний список князівських, приємно звучать прізвищ, які давалися близьким лише в разі похвали або заохочення. Інший сайт про історію імен повідомляє, що прізвище Конєц поширилося по світу з населеного пункту Лядіни (Архангельська область). У записах городища Переславль-Залеський згадується боярин Макар Конєц (1499 р.). У той час в 22% випадків Конці за національністю були молдаванами.

Світлані Володимирівні випала непроста доля – з таким прізвищем пережити кілька «кінців світу». Поза сумнівом, переживе і цей, тим паче що самі індіанці майя кілька днів тому його офіційно скасували. Але от свій несподіваний пік популярності в грудні 2012-го наша героїня вже навряд чи забуде...

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100