реклама Делікат

У деяких регіональних засобах масової інформації з’явилася інформація стосовно того, що причиною спалаху гострої кишкової інфекції у черкаському суші-барі «FUGU» стало вживання яєць.

453902691_465936176249965_8318286594796485303_n


Державна установа «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» інформує, що, за результатами лабораторно-інструментальних досліджень, проведених КНП «Черкаська міська інфекційна лікарня» та ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України», від хворих та з окремих проб харчових продуктів виділено бактерії роду сальмонела.

Будь-які об’єктивні дані, які б свідчили на користь вказаної у деяких ЗМІ версії про яйця як причину групового захворювання на сальмонельоз, на сьогодні відсутні.

Наразі фахівці ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» спільно зі спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області продовжують епідеміологічне розслідування та здійснюють комплекс протиепідемічних і профілактичних заходів. Про остаточні результати епідрозслідування буде повідомлено додатково.

ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» рекомендує користуватися лише офіційними джерелами інформації.

Відповідно до чинного законодавства, організація та проведення епідеміологічних розслідувань спалахів інфекційних хвороб, з’ясування причин і умов їх виникнення, факторів передачі інфекції здійснюється центрами контролю та профілактики хвороб.

Нагадуємо, що сальмонельоз належить до групи гострих кишкових інфекцій (ГКІ). Це одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які активізуються влітку та можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Найчастіше збудники кишкових інфекцій містяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах та овочах.

Як запобігти ГКІ:

  • дотримуватися правил особистої гігієни: мити руки та продукти;
  • не споживати продукти, що зберігалися з порушенням умов зберігання;
  • мити фрукти та овочі чистою водою, перш ніж готувати;
  • не нехтувати часом термічної обробки продуктів із м’яса та риби тощо.

Пресслужба ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100