реклама Делікат

Сказ — одна з найнебезпечніших летальних вірусних хвороб спільних для тварин та людей.

Оскільки основним джерелом вірусу сказу є лисиця червона, то його профілактика серед тварин дикої фауни є одним з основних заходів. Пероральна імунізація від сказу — один із способів вакцинації тварин, яких неможливо відловити щоб вакцинувати класично (внутрішньом’язево або підшкірно). Такий спосіб вакцинації застосовують для диких та бродячих тварин, у яких після поїдання поживної принади з вакциною на 21 день формується імунітет до збудника сказу і триває мінімум 1 рік.

457192263_449019041457463_6601266241187502924_n

За рахунок проведення вакцинації диких тварин вдалось суттєво зменшити кількість випадків сказу, особливо в дикій природі.

Для ефективного розповсюдження вакцини основним принципом являється охоплення всієї території району, окрім населених пунктів, боліт, водоймищ, авто- та залізничних шляхів та місць проведення польових робіт.

Так, на території Звенигородського району у 2024 році імунізація диких м’ясоїдних тварин розпочнеться у вересні-жовтні. Розповсюдження вакцини буде проведено шляхом ручного розкладання принад з вакциною на території лісових угідь всіх форм власності на визначеній площі, яка погоджена із районними військовими адміністраціями (за виключенням населених пунктів, водно-болотних угідь, ріллі, полів, автодоріг) у період воєнного стану.

Антирабічна вакцина складається з поживної принади, яка має харчові та привабливі компоненти для тварин, у вигляді брикету коричневого кольору, в середині якої знаходиться полімерний блістер з активними компонентами вакцини.

Сама принада безпечна для людей і тварин та навколишнього середовища. Має вигляд невеликих брикетів розміром із сірникову коробку з різким запахом м’ясо-кісткового борошна. Усередині приманки знаходиться капсула з вакциною проти сказу.

Завідуючий Шполянським відділом Звенигородської РДЛВМ Володимир ОВЧАРЕНКО наголошує на тому, що чіпати та переміщати принаду з вакциною в інше місце не можна.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100