У Черкасах у житлових будинках встановлюють індивідуальні теплові пункти. Ці роботи проводяться за кошти кредиту Європейського банку реконструкції та розвитку за угодою, яку два роки тому уклали між собою фінансова установа та КП «Черкаситеплокомуненерго».

Головна мета кредиту – провести модернізацію системи теплопостачання міста.

За словами головного інженера КП «Черкаситеплокомуненерго» Миколи Кушніра, розпочалася реалізація чергового етапу кредитної угоди із Європейським банком реконструкції та розвитку. Тендер на постачання та встановлення індивідуальних теплових пунктів виграла болгарська фірма «Бруната». Загалом у тендері брали участь п’ять компаній: дві закордонні і три українські. Виграла та, що запропонувала найменшу ціну і найкращі умови.

До Черкас уже поставили 22 одиниці обладнання із необхідних 109.

– Днями розпочнемо встановлювати індивідуальні теплові пункти. Перший такий пункт з’явиться у житловому будинку по бульвару Шевченка, 335. Загалом планується встановити 109 ІТП у 103 будинках – в деяких будинках по два індивідуальні теплові пункти, – розповів Микола Кушнір.

Індивідуальними тепловими пунктами облаштують будинки, які розташовані у Південно-західному районі, центрі міста та в районі вул. Сєдова-Різдвяна. ІТП дозволяє заощаджувати на використанні тепла. Зокрема, там автоматично регулюється подача тепла і гарячої води відповідно до температури повітря назовні. Таким чином, не виникатиме такої ситуації, як перегріви: коли на вулиці плюсова температура, а в квартирі занадто гарячі батареї. Тому жителі вимушені відчиняти двері та вікна.

– Виходить, що ми витрачаємо великі гроші, купуючи газ, щоб обігрівати повітря. Тепло має залишитися у будинку і опалювати оселі. За підрахунками спеціалістів, індивідуальні теплові пункти дозволять на 30% заощаджувати теплоносій, – розповів Микола Кушнір.

Індивідуальний тепловий пункт встановлюватимуть у підвалі. Він буде обладнаний не лише регуляторами, але й лічильниками тепла, датчиками охорони та подачі даних на підприємство.

Завершити встановлення індивідуальних теплових пунктів тепловики планують до 5 липня, повідомляє прес-служба Черкаського міськвиконкому.

Довідка

За кошти кредиту ЄБРР в Черкасах уже встановили котел на біо-паливі в мікрорайоні «Соснівка», замінили понад 5 км аварійних теплових мереж, замінили на трьох котельнях обладнання з ККД 96%.

реклама

Коментарі  

 
+1 #1 ирина 27.12.2012 09:35
ну и...а где посмотреть,в каких домах установят??
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100