реклама Делікат

Станом на 16 годину 1 жовтня 2024 року до Умані прибув 23 571 вірянин. 

Згідно з повідомленнями керівництва Міжнародного благодійного фонду імені Рабі Нахмана, цьогоріч передбачається прибуття понад 30 тисяч паломників.

Фото: ck.cdc.gov.ua


Аби забезпечити санітарне та епідемічне благополуччя населення під час підготовки до паломництва хасидів на час святкування Рош га-Шана в місті Умань у 2024 році, фахівці Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб здійснюють необхідні заходи.

Налагоджено співпрацю та взаємодію щодо вирішення актуальних питань у сфері санепідзабезпечення заходів, пов’язаних зі святкуванням Рош га-Шана у місті Умань, з Міжнародним благодійним фондом імені Рабі Нахмана, Уманською РДА, міськвиконкомом, причетними управліннями, відомствами тощо.

Фахівці Черкаського обласного ЦКПХ перевірили готовність госпітальної бази в Умані на випадок ускладнення санітарно-епідемічної ситуації, направлені відповідні пропозиції керівникам закладів охорони здоров’я, органів виконавчої влади, Уманської міської ради.

Фото: ck.cdc.gov.ua


У вересні цього року проведено тренувальні заняття щодо відпрацювання алгоритму дій готовності медичних закладів м. Умань та Уманського міськрайонного відділу Черкаського ОЦКПХ до реагування на випадок виникнення особливо небезпечних інфекцій, зокрема тих, що мають міжнародне значення.

ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ» здійснює постійний моніторинг та аналіз інфекційної захворюваності в місті Умань.

У зв’язку з тим, що, за даними бюро ВООЗ, з країн, яких будуть прибувати паломники, фіксуються випадки циркулюючого поліовірусу вакцинного походження, визначено 6 місць відбору для проведення досліджень стічних вод, відкритих водоймищ, питної води та ґрунту для визначення інтенсивності циркуляції ентеровірусів на території місць паломництва, їх типового складу, наявності «диких» поліовірусів та оцінки ефективності роботи очисних споруд, організовано проведення означених досліджень.

Фото: ck.cdc.gov.ua


Організовано проведення лабораторно-інструментального моніторингу об’єктів зовнішнього середовища (питної води, харчових продуктів, атмосферного повітря, ґрунту, води водойм), радіаційного фону тощо.

У межах цієї роботи впродовж вересня цього року фахівцями ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ»:

  • Відібрано та досліджено 13 проб питної води за мікробіологічними та санітарно-хімічними показниками, відхилень від гігієнічних нормативів не виявлено.
  • Із поверхневих водоймищ – річка Уманка, стави «Мегомметр», «Скеля» – досліджено 32 проби води за мікробіологічними, санітарно-хімічними, паразитологічними показниками, з них у 3 (9 %) пробах встановлені відхилення за мікробіологічними показниками.
  • Проведено 6 досліджень атмосферного повітря, відхилень від гігієнічних нормативів не виявлено.
  • Бактеріологічно обстежено 100 осіб із декретованого контингенту.
  • Проводиться щоденний моніторинг рівнів радіаційного фону в місті Умань, якості питної води, виміри еквівалентних рівнів шуму. Про результати досліджень інформують органи влади, причетні виконавчі структури, суб’єкти господарювання.

За означений період Черкаським обласним ЦКПХ проведено заключні дезінфекційні заходи в осередках інфекційних хвороб та профілактичні дератизаційні, дезінсекційні й дезінфекційні роботи на об’єктах, задіяних в обслуговуванні паломників, загальною площею понад 12 000 м².

Фото: ck.cdc.gov.ua


На сьогодні ускладнень санітарно-епідемічної ситуації, спалахів інфекційних захворювань у місті Умань не зареєстровано.

Фахівці ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ» продовжують здійснювати необхідні профілактичні заходи, зазначають у пресслужбі установи.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100