реклама Делікат

Державною екологічною інспекцією Центрального округу спільно з головою Всеукраїнської екологічної ліги Тетяною Тимочко за участі голів об’єднаних територіальних громад (Корсунь-Шевченківської, Стеблівської, Набутівської, Селищенської), представника Держводагентства, 30 вересня проведено виїзну робочу нараду в м. Корсунь-Шевченківський.

Тетяна Тимочко поінформувала про План дій щодо комплексного вирішення проблем басейну річки Рось на 2024-2030 роки, який затверджено урядом у липні 2024.

462189382_950875903734136_8826588876933375922_n

Сергій Поліщук, доповів про результати здійснення заходів державного нагляду (контролю) за суб’єктами господарювання, що мають найбільший вплив на річку Рось та її притоки, а також про проведення перевірок органів місцевого самоврядування (територіальних громад), на території яких протікає річка Рось та її притоки.

Результати перевірок свідчать, що не всі суб’єкти господарювання виконали законні вимоги приписів в повному обсязі. Основними порушеннями є: відсутність дозволу на спеціальне водокористування, перевищення нормативів скиду стічних вод у річку Рось, відсутність висновку з оцінки впливу на довкілля. До таких суб’єктів господарювання вже застосовані відповідні заходи впливу щодо обмеження діяльності.

Перевірки органів місцевого самоврядування також свідчать про ряд проблем, які потребують комплексного вирішення. Основними порушеннями є: не винесені в натуру (на місцевість) з закріпленням межовими знаками встановленого зразка прибережні захисні смуги навколо водних об’єктів, не проведена інвентаризація водних об’єктів, відсутність паспортів водних об’єктів громади, відсутність належного контролю за охороною прибережних захисних смуг від розорювання та самозахвату. Поряд з цим є і позитивні тенденції: деякі громади розробили або почали розробку документації по встановленню меж прибережної захисної смуги, посилили роботу з паспортизації водних об’єктів, ліквідували стихійні сміттєзвалища.

В цьому році, не зважаючи на тривалу аномальну спеку, в басейні річки Рось в межах Черкаської області не траплялось надзвичайних ситуацій, пов’язаних з маловоддям, та не фіксувалось випадків масової задухи риби.

462188332_950875653734161_4455289811623297678_n

Проте проблеми екологічного і гідрологічного стану річки Рось залишаються надзвичайно актуальними для нашої області, так як антропогенне навантаження річка отримує від Вінницької, Житомирської та Київської областей. Наразі спостерігається низький рівень води у річці Рось та її притоках.

В порівнянні з минулим роком за результатами лабораторного контролю в пробах води відсутній азот амонійних, проте збільшилась кратність перевищень по ХСК (хімічному споживанню кисню), БСК (біологічному споживанню кисню), залізу загальному. Це свідчить про те, що річка втрачає здатність до самоочищення.

Крім того, учасниками наради здійснено комісійний виїзд на локацію до річки Фоса (притока річки Рось), де зафіксовано чергове правопорушення, а саме в прибережній захисній смузі річки зафіксовано копанку, яка наповнена водою, а також проводились роботи щодо з’єднання копанки з річкою (розрита траншея до урізу води). На місце скоєння правопорушення відразу викликано слідчо-оперативну групу, для вжиття заходів реагування згідно чинного законодавства.

Тетяною Тимочко наголошено, що лише спільними зусиллями і неухильному дотриманні вимог природоохоронного законодавства можна досягти основної мети – врятувати річку Рось. Робота в даному напрямку триває.

Державна екологічна інспекція Центрального Округу

Фото Держекоінспекції

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100