реклама Делікат

На колядування і щедрування 70-річна Надія Лук'янчук із Кам'янки купує чотири-п'ять видів цукерок, по 1,5 кг мандаринів і яблук, по пляшці горілки і вина для дорослих, дві палки копченої ковбаси, пише «Газета по-українськи».

– Треба мінімум 1,5-2 кілограми цукерок, – каже Надія Дмитрівна. На столі в кімнаті розкладає окремо солодощі, мандарини, яблука. У вазі лежать пиріжки із сиром і капустою, яких напекла за два дні до свят. – Оце одразу заготовляю купку на дитину. Один батончик «Джек», дві шоколадні цукерки, п'ять карамельок, по мандаринці з яблучком.

Окремо під скатертиною складені дрібні купюри.

– Півсотні наміняла по гривні, дві й п'ять. Першим завжди даю по п’ятіці. Сусіди всі теж на паперові гроші перейшли. Ніхто копійок не дає. А що зараз ті 10 чи 25 копійок? Смоктунця не купиш, – каже жінка.

Опівдні двоє дівчат голосно гукають під вікном, стукають у шибку: «Благословіть колядувать». Господиня запрошує до хати. Діти менше хвилини вітають зі святом і розкривають пакети. Надія Дмитрівна кидає туди цукерки, простягає в жмені гроші. Коли дівчата виходять із двору, чути їхню розмову по мобільному: «Стасе, обов'язково зайди до баби Наді: вона по п'ятірці дає».

– У нас на вулиці всі привчені щедро давати колядникам. Колись у мою молодість баба Маньоха не відкривала вночі. Стукали, просили благословення поколядувать, а вона не відкрила. Може, боялася вночі відкривать. Так хлопці витягли з хліва козу, видерлися з нею по драбині на хату й прив'язали мотузкою до димаря. Разом із сусідами серед ночі знімали ту козу. Слава Богу, не задавилася. Ще одним людям, що не відкрили, ночви в криницю повкидали. Після того всі, так би мовити, дуже раді колядникам. Хоча й колядники всякі бувають. Якось племінник дав по жмені дешевеньких цукерок. То йому один їх межи очі кинув.

До 18.00 приходять десятків зо два дітей. О дев’ятій вечора під вікном компанія чоловіків і жінок співає «Ой радуйся земле». Чоловік Надії Дмитрівни Георгій Степанович частує їх горілкою і ковбасою. У пакет кладе пиріжків, пляшку вина.

Лук’янчуки приймають колядників до 23.00. Потім лягають спати.

35-річний кам'янчанин Володимир Бондаренко з друзями та кумами на Різдво наколядував 15 літрів горілки. Ходили по дворах з 19.00 до опівночі. Чоловіки перевдяглися на жінок, а жінки – на чоловіків. Також господарі давали пиріжки, ковбасу і цукерки. Часто запрошували за стіл. Щедрувати ходитили тією ж компанією.

– Тільки 6 січня сіли вечеряти, аж тут дзвінок у двері, – пригадує 25-річна черкащанка Леся Хлипавка. – Відчиняю, а там двоє дівчат років по 15. «Ми будемо колядувати», – говорять. Я їм кажу: «Дівчата, колядувати приходьте завтра. Сьогодні Святий вечір, а не Різдво». Вони мені у відповідь: «Так завтра посівають».

За колядки і щедрівки Леся частує цукерками «Джек», «Корівка» та чупа-чупсами.

– Раніше гроші давала, але якось побачила, що діти на них одразу в магазині через дорогу купують цигарки. Тепер даю тільки цукерки. Шкода, що маленькі діти не ходять. В основному – школярі від 12 до 16 років.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100